BiH
0

EU očekuje potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH u aprilu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija, zabrinuta destabilizacijom balkanskih zemalja nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, očekuje da u aprilu potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom, saopćio je u utorak evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"Moramo uskoro potpisati Sporazum o stabilizaciji i prridruživanju s Bosnom i Hercegovinom, odnosno u aprilu, pod uvjetom da BiH usvoji neophodne zakone o policiji, a ona to dobro zna", rekao je povjerenik na konferenciji.

Taj sporazum označava prvu etapu ka priključenju Evropskoj uniji.

Rehn je dao ovu izjavu u trenutku dok se u utorak navečer u Bruxellesu očekuju lideri Bosne i Hercegovine radi procjene situacije u toj zemlji.

Reforma policije u BiH treba da omogući ujedinjavanje podijeljenih policijskih snaga između srpskog i hrvatsko-bošnjačkog entiteta, što Bruxelles traži već dvije godine, podsjeća AFP.

Od proglašenja nezavisnosti Kosova suživot između dva entiteta je postao još neizvjesniji, što zabrinjava Evropsku uniju koja želi da po svaku cijenu izbjegne destabiliziranje regiona.

Parlament Republike Srpske usvojio je, četiri dana nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, rezoluciju kojom potvrđuje da Republika Srpska ima "pravo" na secesiju od Bosne i Hercegovine ako UN i većina zemalja EU-a priznaju nezavisnost Kosova.

Visoki predstavnik EU-a i međunarodne zajednice Miroslav Lajčak trebao bi biti ponovo izabran na još jedan mandat na konferenciji koja se održava ove sedmice u Bruxellesu.