Izvor iz Brisela
0

EU nema plan B za Dodikove ucjene i konfrontacije

SRNA
Evropska unija nema plan "B" ukoliko se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ipak odluči za referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, rekao je Srni u Briselu visoki evropski diplomata koji se bavi Zapadnim Balkanom.

"Nije tajna da su države članice EU između sebe podijeljene oko toga kako bi trebalo da se postupi u ovoj situaciji", rekao je evropski diplomata.

Isti izvor navodi da postoje dvije analize kako bi trebalo da se reaguje na odluku o referendumu u RS, od kojih prva predviđa mekši pristup, a druga da se prema RS treba postupati bez ustupaka.

"Oni koji smatraju da Dodik želi zaoštravanje i povlačenje predstavnika RS iz institucija BiH, zalažu se za mekši pristup, jer žele da se formira Vijeće ministara BiH. Ovakav stav je pogotovo izražen, jer nakon posjete predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojčića Briselu postoji razumijevanje za argumente koje je iznio", rekao je visoki evropski diplomata.

On je naveo da je EU spremna na dijalog i da postoji veće razumijevanje nakon Radojčićeve posjete nego prije. 

"Međutim, mi nećemo pristati na ono što vidimo kao ucjenu, kao konfrontaciju i kao zatvaranje dijaloga", rekao je visoki evropski diplomata.