Catherine Ashton
0

"EU nedvosmisleno podržava evropsku perspektivu BiH"

FENA
Catherine Ashton (Foto: AP)
Catherine Ashton (Foto: AP)
Evropska unija nedvosmisleno ponavlja svoju privrženost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i poziva novoizabrane političke čelnike u toj zemlji da otvore konstruktivan dijalog i ubrzaju napore na reformama potrebnima za evropske integracije, istaknula je u utorak visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

"EU ponavlja svoju nedvosmislenu privrženost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i u tom smislu će je nastaviti podupirati. Petnaest godina od Daytona, Bosna i Hercegovina i njeni građani zaslužuju kvalitativan korak naprijed prema evropskim integracijama", rekla je Ashton u pisanoj izjavi u kojoj se očituje o općim izborima održanim u nedjelju u BiH.

Evropska unija poziva novoizabrane političke čelnike da pokrenu konstruktivan dijalog, ubrzaju napore na reformskoj agendi i naprave pomak prema ispunjavanju kriterija za evropske integracije.

"Tražimo brzo formiranje novih institucija. EU je spremna sarađivati sa svima koji su posvećeni našem zajedničkom cilju: da se BiH čvrsto stavi na put prema Evropskoj uniji", zaključuje u svojoj poruci Catherine Ashton.

U izjavi se također pozdravlja činjenica da su izbori provedeni u skladu s međunarodnim izbornim standardima te da je na njih izišao najveći odziv birača od 2002. godine.