BiH
0

EU ne prepoznaje medicinske sestre sa srednjim obrazovanjem

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Evropska unija više ne prepoznaje medicinske sestre sa srednjim obrazovanjem i traži da one budu fakultetski obrazovane, što predstavlja veliki zahtjev za brojni kadar i za resorno ministarstvo, rekla je pomoćnica ministra zdravlja Republike Srpske Amela Lolić. "Iako naše sestre već posjeduju određena znanje i vještine, moramo dostići evropske standarde, a samim tim sestrama dati veću odgovornost, jer bi one u budućnosti trebalo više da učestvuju u liječenju pacijenata", rekla je Srni Lolićeva u Banjaluci prije seminara o temi "Efekti ekonomskih promjena na sestrinsku profesiju". Lolićeva je ocijenila da je položaj medicinskih sestara u Republici Srpskoj dobar, s obzirom na okolnosti, iako je pred njima zahtjevan put, s obzirom da Srpska ima malo sestara sa visokom stručnom spremom. Predsjednica Udruženja medicinskih sestara i tehničara regije Banjaluka Biljana Pandžić rekla je da prosječna mjesečna primanja medicinskih sestara u Srpskoj iznose oko 800 KM, te da ekonomska kriza do sada nije u većoj mjeri uticala na njihov položaj. Pandžićeva, koja je glavna sestra u Zavodu za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", dodala je da medicinske sestre ulažu u svoje obrazovanje, kao i neke zdravstvene ustanove. Petar Požun iz Slovenije, član Borda direktora Međunarodnog vijeća medicinskih sestara koji okuplja više od devet miliona sestara iz 138 zemalja, rekao je da se u zemljama Evrope zbog ekonomske krize govori o potrebi smanjenja broja medicinskih sestara i smanjenju budžeta.

On je kao naročito problematično istakao to što medicinske sestre odlaze iz onih zemalja koje je ekonomska kriza više pogodila u zemlje sa boljim uslovima, što se održava na zdravstveno stanje stanovništva.

Požun smatra da bi, radi poboljšanja njihovog položaja, trebalo ulagati više sredstava u edukaciju, u bolje radne uslove i veće plate čime bi se one zadržale u njihovim zemljama, što i vlast sve češće spoznaje. 

Seminaru o temi "Efekti ekonomskih promjena na sestrinsku profesiju" prisustvovale su medicinske sestre iz cijelog Rs-a. Seminar je organizovalo Udruženje medicinskih sestara i tehničara regije Banja Luka radi razmjene iskustava sa kolegama iz Slovenije kada je riječ o pridruživanju EU.