BiH
0

EU: Milion eura za otvaranje Regionalne škole javne uprave

FENA
Predstavnici zemalja zapadnog Balkana - Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Srbije i Crne Gore, uključujući Kosovo, koje je zastupala misija prijelazne uprave UN-a u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti 1244, potpisali su u utorak u Bruxellesu Protokol o otvaranju Regionalne škole javne uprave, saopćila je Delegacija Evropske komisije u BiH.

Svrha Regionalne škole javne uprave je, kako se navodi, jačanje administrativnih kapaciteta zemalja zapadnog Balkana, što je neophodno za proces evropskih integracija i poboljšanje regionalne saradnje u sektoru javne uprave. Evropska komisija podržava otvaranje Škole i pomoći će u njenom radu.

Uspostava Regionalne škole javne uprave je prepoznata kao prioritet u zajedničkom programu zemalja EU i zemalja zapadnog Balkana na samitu u Solunu 2003. godine - poznato kao Solunski program. Evropska komisija je izvršila pripreme kojima će omogućiti da Škola započne s programom obuke prije kraja 2006. godine.

"Evropska unija je obezbijedila milion eura za finansijsku podršku aktivnostima škole. Planirano je obezbijediti još minimalno milion eura unutar CARDS programa", navodi se u saopćenju.