Dimitris Kourkoulas
0

"EU je spremna pomoći, ali sporazum moraju postići domaći lideri"

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Bosna i Hercegovina je u proteklih godinu dana postigla ograničen napredak na svom evropskom putu, osim u oblastima vezanim za liberalizaciju viznog režima, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor za politiku proširenja i komunikacije u Generalnoj direkciji za proširenje Dimitris Kourkoulas, nakon što je novi godišnji izvještaj o napretku predao predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću.

Kourkoulas, nekadašnji šef Delegacije Evropske komisije u BiH, ipak nije želio izvještaj okarakterizirati negativnim, jer bi po njemu to značilo da nema perspektive.

A zaključak svih izvještaja za zemlje potencijalne kandidate iz regiona je optimističan, jer se pokazalo da je ponuda zemljama zapadnog Balkana stvarna i iskrena, a druge zemlje u regionu, bliski susjedi BiH, već su postigle značajne korake.

Cijeli region se kreće prilično brzo, što potrebu za ubrzanjem u BiH čini još važnijom, kazao je Kourkoulas.

On nije ulazio u detalje iz izvještaja, osim što je naveo da se velikim dijelom radi o pitanjima koja se ponavljaju već mjesecima ili godinama, kao što je slučaj za potrebom za izmjenama Ustava BiH kako bi se implementirala presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Finci i Sejdić, te da uopće nema napretka u unapređenju ustavnog okvira.

Zaključak iz izvještaja, naveo je, jest da nedostatak zajedničke vizije političkih lidera o pravcu kojim zemlja treba da ide i dalje blokira ključne reforme i daljnji napredak prema Evropskoj uniji.

Upitan da li će, kada su u pitanju ustavne promjene, EU, zajedno sa Sjedinjenim Državama, pomoći u razgovorima političkih lidera, kao u slučaju aprilskog i butmirskog paketa, Kourkoulas je naglasio da je to važno pitanje koje moraju dogovoriti političke snage u BiH.

Evropska unija je spremna pružiti svaku pomoć, uključujući da objasni svim političarima šta su zahtjevi vezani za evropske integracije, ali da na kraju sporazum moraju postići lideri unutar zemlje.

Kourkoulas smatra da će nakon formiranja nove vladajuće koalicije biti pravo vrijeme da se diskutira o tome, i to "što prije, to bolje".