BiH
54

EU izdvojila 4,8 miliona eura za vakcinaciju lisica u BiH

Piše: D. Brkić
Foto: FENA
Foto: FENA
Na sportskom aerodromu u Ciljugama kod Živinica danas je označen početak jesenje kampanje oralne vakcinacije lisica u BiH s ciljem kontrole i suzbijanja bjesnila.

Projekt se implementira sredstvima Evropske unije, a u protekle tri godine za ovu namjenu je izdvojeno 4,8 miliona eura. Implementacija projekta potrajat će do 2016. godine, a do tada se očekuje potpuno iskorjenjivanje bjesnila kod divljih životinja.

"Bjesnilo je bolest životnja koja može imati opasne posljedice po zdravlje ljudi. Bolest ne poznaje administrativne granice i zbog toga je neophodno sinhronizovano djelovanje zemalja okruženja kako bi se bjesnilo iskorijenilo. Pravi odgovor na problem bjesnila je prevencija, a lisice se smatraju 'rezervoarom' bolesti i stoga je neohodno njihovo vakcinisanje", kaže Martin Schieder iz Delegacije EU u BiH.

Foto: FENA
Foto: FENA

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH dr. Ljubomir Kalaba apelovao je na vlasnike domaćih životinja, odnosno ljubimaca, da ih podvrgnu vakcinisanju. Također, upozorio je građane da zbog svoje sigurnosti, ali i efikasne kampanje suzbijanja bjesnila, ne diraju "mamce" koji će iz aviona biti bačeni u ruralna područja, izuzimajući vodotoke i naseljena mjesta.

U hotelu Tuzla je danas počeo seminar o temi kontrole i iskorjenjivanja bjesnila kod lisica u BiH. Blizu 20 učesnika raspravljat će o temama vezanim za pripremu distribucije oralnih vakcina, situaciju u vezi sa bjesnilom u BiH, epidemiološku situaciji u regiji...