BiH
0

EU finansirala usavršavanje iz engleskog jezika za 243 državna službenika u BiH

FENA
Predstavnici Delegacije Evropske komisije u BiH uručit će sutra na svečanosti u Sarajevu certifikate za 243 državna službenika koji su uspješno završili obuku iz engleskog jezika za državne službenike.

Prvi ciklus obuke iz engleskog jezika za državne službenike finansirala je Evropska unije, a projekat je realizovan u saradnji sa Kongresnim servisnim centrom - Makedonija, Poslovnom školom Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva i Interlingua International House iz Sarajeva.

Cilj projekta je doprinijeti uspješnoj reformi administracije u Bosni i Hercegovini, kroz nadogradnju znanja stranih jezika državnih službenika. Kursevi će se održavati u četiri ciklusa tokom naredne dvije godine.

U prvom ciklusu engleski jezik su usavršila 243 državna službenika, i to iz institucija BiH 163, Federacije BiH 45 i Republike Srpske 35 službenika.

Državnim službenicima u Bosni i Hercegovini, kako na državnom, tako i na entitetskom nivou, omogućeno je da unaprijede svoje znanje iz engleskog jezika bez finansijske nadoknade. Primarni korisnici ovog projekta su državni službenici koji rade u institucijama Bosne i Hercegovine, a jedan od kriterija za odabir polaznika je potreba za komunikacijom na stranom jeziku.

Kursevi su realizirani u Sarajevu i Banjoj Luci i to kroz najmoderniju metodologiju rada, sa naglaskom na aktivno korištenje jezika. Predavači se služe autentičnim materijalima, kreiranim za potrebe državnih službenika.