BiH
0

EU će u BiH uložiti 43,8 miliona maraka

Sarajevo-x.com / Dnevni avaz
Kako saznaje Dnevni avaz, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić i zamjenik šefa Delegacije Evropske komisije u BiH Renco Davidi (Renzo Daviddi) potpisali su jučer u Sarajevu Sporazum o finansiranju CARDS programa za 2006. godinu, prema kojem se EU obavezala finansirati projekte u BiH ukupne vrijednosti 43,8 miliona maraka.

Za projekte u oblasti demokratske stabilizacije predviđeno je 2,9 miliona, za reformu javne uprave 8,4 miliona, pravosuđe i unutrašnje poslove 10,2 miliona, za ekonomski i socijalni razvoj 21,3 miliona i za otvaranje ostalih programa Evropske unije još milion maraka.

Terzić je nakon potpisivanja sporazuma naglasio da je za ovogodišnji program finansiranja EU značajno što su institucije BiH prvi put same dogovorile prioritete u okviru zadataka određenih dokumentom Evropsko partnerstvo.

  • Čestitam Direkciji za evropske integracije BiH koja je uspješno koordinirala potrebe i projekte svih institucija i ugradila ih u ovaj ugovor - kazao je Terzić.

Davidi je istakao kako je cilj Unije izgradnja BiH kao demokratske zemlje, razvoj funkcionalnih državnih institucija koje će predvoditi proces integracije u EU, reforma privrede, tranzicija prema tržišnoj ekonomiji i integracija ka ekonomiji EU. On je dodao da je jedan od ciljeva CARDS-a da se pomogne saradnja BiH sa zemljama regiona, naglašavajući da ovaj program nije jedini oblik pomoći koju EU pruža BiH. Dio sredstava BiH može povući i iz fondova EU za regionalni razvoj.