BiH
0

EU će tražiti od Hrvatske uvođenje viza za građane BiH

Nezavisne novine
Ukoliko do kraja septembra ne bude dogovorena reforma policije Evropska unija mogla bi da zatraži od Hrvatske uvođenje viza za građane Bosne i Hercegovine, rekao je za Nezavisne novine izvor blizak međunarodnim diplomatskim krugovima u Briselu.

Ovo bi bila jedna od mjera kojima bi EU pokušala da izvrši dodatni pritisak na vlasti u BiH za postizanje dogovora.

"Ne znam da li su pregovarači svjesni toga, ali ukoliko ne bude dogovora vrata EU biće pomaknuta do granice sa Hrvatskom. To znači da građani BiH u tu zemlju neće moći da uđu bez viza, neće moći da idu na more bez viza. EU ozbiljno razmatra takvu mogućnost", kazao je izvor "Nezavisnih".

Obraćajući se nedavno poslanicima u parlamentu BiH visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak je kazao da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju neće biti potpisan bez dogovora o reformi policije koji je u skladu sa već principa EU.

"Ukoliko sporazum bude odbijen, bilo bi politički naivno misliti da neće biti reakcije od strane međunarodne zajednice, koja bi u tom slučaju morala da promijeni svoju politiku prema Bosni i Hercegovini", naglasio je Lajčak.

On je pozvao poslanike da izaberu integraciju umjesto izolacije.

I Rozemari di Karlo, zamjenica pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, kazala je da će BiH biti suočena s konsekvencama, ukoliko što prije ne bude osiguran napredak u reformi policije.

Ona je kazala da se SAD nadaju da će reforma policije biti okončana do kraja septembra.

"Slažem se s visokim predstavnikom i kada kaže da je BiH na raskrsnici između izolacije i integracije", istakla je Di Karlova.