Španski ambasador u Srbiji
0

"EU će posebnu pažnju posvetiti BiH"

SRNA
Espana sa Tadićem
Espana sa Tadićem
Špansko predsjedništvo EU će tokom svog mandata posebnu pažnju posvetiti BiH, a visoki predstavnik u BiH imaće svu podršku, izjavio je danas španski ambasador u Srbiji Inigo de Palacio Espana.

Espana je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni prioriteti španskog predsjedavanja, rekao da je BiH zemlja koja trenutno ima najviše problema u poređenju sa drugim zemljama zapadnog Balkana i naglasio da se njoj mora pomoći u tranziciji.

"Visoki predstavnik imati svu našu podršku i nadam se da će BiH poslije ustavnih reformi postati mnogo funkcionalnija država", rekao je Espana u beogradskom Medija centru. 

Španski ambasador potvrdio da će EU u maju u Sarajevu organizovati ministarsku konferenciju i istakao da će taj događaj biti prilika da se ramotri napredak BiH. 

Espana je naveo da špansko predsjedništvo EU želi da podstakne proces evrointegracija na zapadnom Balkanu i intenzivira ih. 

On je naglasio da je namjera da se privedu kraju pregovori sa Hrvatskom o članstvu u EU, održi ritam pregovora sa Turskom i da Makedonija načini napredak nakon što dođe do dogovora o imenu te bivše jugoslovenske republike. 

"Zemlje regiona koje su podnijele aplikacije za kandidaturu za članstvo u EU - Albanija, Crna Gora i Srbija imaće našu posebnu pažnju", rekao je Espana. 
On je naveo da će četiri prioriteta šestomjesečnog španskog predsjedavanja Evropskom unijom biti efektivna implementacija Lisabonskog sporazuma kako bi struktura EU bila efikasnija, borba protiv ekonomske krize i za održivi razvoj, jednakost među polovima i iskorjenjivanje siromaštva. 

Namjera je i da se tokom šestomjesečnog predsjedavanja Španije Evropskom unijom održi više samita sa zemljama Latinske Amerike, Sredozemlja, Japanom, Rusijom i Pakistanom. 

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer istakao je da je usvajanjem Lisabonskog sporazuma proširenje ponovo na agendi EU, a da su prve na spisku zemlje zapadnog Balkana.