BiH
0

ETF u Sarajevu obilježio 50. godišnjicu

FENA
Zgrada ETF-a u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Zgrada ETF-a u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Povodom obilježavanja 50. godišnjice Elektrotehničkog fakulteta (ETF) u Sarajevu, danas je održana svečana sjednica Nastavno-naučnog vijeća fakulteta.

Sjednicu je otvorio prof. dr. Kemo Sokolija i rekao da je ETF u Sarajevu bio i ostao ono što jeste isključivo zato što je imao studente kojima se ne ponose samo njihovi roditelji već i Fakultet.

Od osnivanja 1961.do 2011. godine na ETF-u u Sarajevu školovano je 5.115 diplomiranih inženjera elektrotehnike, 351 inženjer elektrotehnike (I stepen), 212 masters (Bologna II ciklus), 532 bechelors (Bologna I ciklus), 404 magistara tehničkih nauka, te 106 doktora tehničkih nauka.

Rektor Univerziteta Sarajevo prof.dr. Faruk Čaklovica je rekao da za ETF 50 godina predstavlja čitavu historiju u kojoj su hronološki utkane godine njegovog nastanka, pokušaja uništenja, herojske odbrane, novog života i nezaustavljivog razvoja.

"Od vašeg fakulteta očekujemo da i ubuduće educira referentne stručnjake koji će stečeno znanje direktno ugrađivati u napredak nauke, privrede, ekonomije, te snažnije otvoriti nove perspektive bh. društva, uvodeći ga u razvijeni i moderniji svijet", rekao je Čaklovica.

Dekan ETF-a u Sarajevu prof.dr. Narcis Behlilović je govorio o strateškim namjerama ETF-a, a to je "ponovo biti vodeći elektrotehnički fakultet na regionalnom i veoma dobro prepoznatljiv na globalnom nivou" .

"Aktivnosti koje ćemo poduzeti je nastaviti s razvojem laboratorija na ETF-u radi podrške savremenoj nastavi i radu na složenim istraživačkim projektima, promjene unutar nastavnih planova i programa svih ciklusa studija, uspostaviti i oblikovati skup partnera u svojevrsni konzorcij, biti spreman na natjecanje s konkurentima nudeći prepoznatljive razlike koje primjećuje i shvata blisko a i međunarodno tržište“, naglasio je Behlilović.

Idejni tvorac Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu je Emerik Blum, kada je 1961. godine formiran Elektrotehnički odsjek u Sarajevu.

Danas, studij elektrotehnike na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu odvija se u okviru četiriju odsjeka, a to je Odsjek za automatiku i elektroniku, Odsjek za elektroenergetiku, Odsjek za računarstvo i informatiku i Odsjek za telekomunikacije.