Održana sjednica Vijeća
0

ESV podržalo donošenje zakona o autocesti na Koridoru 5C i amandmane Vlade FBiH

FENA
Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH podržava donošenje zakona o autocesti na Koridoru 5C i amandmane Vlade Federacije BiH na taj zakon.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić danas je na sjednici Vijeća istakao da se tim zakonom dobija pravni okvir kojim se omogućava privlačenje investicija, kao i kreiranje pravne sigurnosti za investitore i kreditore koji žele da vide procese implementacije efikasne i ubrzane.

Prijedlog zakona o autocesti na Koridoru 5C, podsjetio je Bijedić, predložen je po hitnoj proceduri i jednoglasno usvojen na sjednici Predstavničkog doma i na sjednici Doma naroda Parlementa Federacije BiH ali uz pet usvojenih amandmana koje je podržala Vlada FBiH.

"Preostalo je da Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvoji istovjetan tekst kao i Dom naroda sa pet uloženih amandmana i onda konačno imamo usvojen zakon. Ukoliko se to ne desi, onda mora ići na komisiju koja usaglašava tekst zakona između oba doma“, kazao je Bijedić.

S obzirom na to da se već godinama pokušava ubrzati priprema i izgradnja autoceste na Koridoru 5C, i da je, kako je kazao resorni ministar, izgubljeno dosta dragocjenog vremena, ovaj zakon je predložen na usvajanje po hitnom postupku.

"Osim toga, građevinska sezona počinje na proljeće, a u Luksemburgu je potpisan kreditni sporazum s Evropskom investicijskom bankom u vrijednosti od 166 miliona eura kojim će se finansirati dionice Vlakovo - Tarčin i Svilaj - Odžak. Zakon je neophodan da bi se brže i efikasnije rješavali problemi vezani za imovinsko-pravne odnose, pretvorbe zemljišta u građevinsko, ishođenje raznih saglasnosti i drugo“, istakao je ministar Bijedić.

Delegacija poslodavaca u ESV-u je podržala namjeru Vlade da se skrate preduge administativne procedure za ovakav postupak, te preporučila da se tako regulišu i drugi investicioni projekti.

Delegacija sindikata u ESV-u očekuje da se realizacijom tog projekta osigura upošljavanje, odnosno smanji nezaposlenost.

"Ove godine na Koridoru 5C radilo je 2.500 ljudi, a u sljedećoj se planira da 5.000 radnika iz građevinske operative bude angažovano na izgradnji dionica autoputa“, kazao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

ESV je razmatrao i podržao donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku.

Federalni ministar pravde Zoran Mikulić je kazao da se predloženim izmjenama i dopunama uvode mnogo jasnija zakonska rješenja, te ostvaruje veći stepen ekonomičnosti i efikasnosti u postupanju suda. Također, usvajanjem predloženih zakonskih rješenja stiču se uslovi za smanjenje broja predmeta u parničnom postupku pred sudovima u Federaciji BiH.

Sindikat i poslodavci smatraju da ovaj tekst sadrži određena poboljšanja, ali da bi članak koji govori o izvršnom postupku trebalo procentualno definisati u budžetima, a stav Vlade je da se to planira po mogućnostima.

"Pokušavamo održati fiskalnu stabilnost i zato je potrebno voditi računa o prioritetima“, kazao je fedaralni ministar finansija Ante Krajina.

ESV je razmatrao i prihvatio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku i zaključilo da se socijalni partneri uključe u javnu raspravu i dostave svoje primjedbe radi dobijanja kvalitetenog zakonskog rješenja.

Ministar Mikulić je obrazložio da potreba za postizanjem konciznog, sadržajnog i praktičnog zakonskog rješenja u ovoj oblasti predstavlja korak ka ispunjenju ciljeva u otklanjanju pravnih i drugih prepreka za investiciona ulaganja u Federaciji BiH. Te izmjene su u vezi i sa 67 preporuka Vijeća stranih investitora u Bosni i Hercegovini sadržanih u dokumentu pod nazivom "Bijela knjiga", kojim se vlastima sugerišu prioritetne reforme radi otklanjanja ključnih prepreka za investiciona ulaganja.

Naime, kako se niz primjedbi i sugestija sadržanih u tim preporukama Vijeća stranih investitora direktno ili indirektno reflektuje i na Zakon o stečajnom postupku ukazala se potreba za donošenjem zakona o izmjenama i dopunama.