Haris Silajdžić u UN-u
0

"Eskalacija prijetnji teritorijalnom integritetu BiH"

FENA
Tokom drugog dana učešća na 65. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić obratio se na samitu koji je Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon sazvao da bi se ubrzalo ostvarivanje Milenijskih razvojnih ciljeva do 2015. godine.

Predsjedavajući Silajdžić je u obraćanju istakao da naša zemlja ima bogate ljudske i prirodne resurse, ali da nefunkcionalan sistem vlasti baziran na etničkom principu spiječava BiH da realizuje svoje potencijale.

Silajdžić je naglasio da su tokom agresije na BiH počinjeni genocid i etničko čišćenje, te da se samo neznatan broj prognanih vratio i da se osnovna prava povratnika konstantno krše.

On je također rekao da je neophodno provesti ustavne reforme kako bi se otklonile postojeće blokade i stvorila funkcionalna država koja može ispuniti razvojne ciljeve i odgovoriti potrebama njenih građana.

U izlaganju na sastanaku Kontakt grupe za BiH Organizacije islamske konferencije (OIC), koji je jučer održan u New Yorku, predsjedavajući Silajdžić je upozorio da je u posljednjem periodu došlo do eskalacije prijetnji teritorijalnom integritetu BiH, te da su zvaničnici iz RS entiteta također intenzivirali skupštinske i druge aktivnosti kojima se dovode u pitanje centralni elementi Dejtonskog sporazuma.

Članice Kontakt grupe su osudile pozive na secesiju od strane zvaničnika iz RS-a, iskazujući punu podršku očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Potvrđena je opredjeljenost OIC-a da nastavi aktivne napore s ciljem rješavanja problema sa kojima se naša zemlja suočava.

Posljednja dešavanja u BiH biti će razmotrena i na sastanku OIC-a na ministarskom nivou, koji će biti održan 24. septembra u New Yorku.

Predsjedavajući Silajdžić se obratio na ovogodišnjem samitu balkanskih lidera, koji je organizovala Federacija balkansko-američkih udruženja, a na kojem su učestvovali i predsjednik Republike Turske Abdulah Gül, premijer Albanije Sali Berisha, premijer Bugarske Boyko Borissov, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Kosova Hašim Tači.

Ističući da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose, te da većina građana naše zemlje želi sigurnost, prosperitet i euroatlanske integracije, predsjedavajući Silajdžić je rekao da u BiH još uvijek postoje političke snage koje žele da dovrše projekt Slobodana Miloševića, uprkos činjenici da je taj projekt poražen - i moralno, i vojno, i politički, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.