BiH
0

ESI: UN i dalje odbija priznati grešku prema decertificiranim bh. policajcima

FENA
Vijeće sigurnosti UN-a
Vijeće sigurnosti UN-a
Nedavna odluka Vijeća sigurnosti UN-a prema kojoj se decertificirani policajci mogu ponovo prijaviti za posao znači de facto priznanje nedostataka u provjeri policije koju su u BiH provodili Ujedinjeni narodi.

Ovo je jedan od zaključaka iz posljednjeg izvještaja međunarodnog nevladinog istraživačkog centra Inicijativa za evropsku stabilnost (ESI), čija su sjedišta u Berlinu, Bruxellesu i Istanbulu.

Drakonske kazne – doživotna zabrana rada u policiji, gubitak prava na penziju a u mnogim slučajevima praktično ostavljanje bez mogućnosti zaposlenja – ukinute su, a policajci sada ponovo imaju mogućnost da preuzmu svoje položaje.

Međutim, smatraju u ESI-ju, to je također nedovoljno. Ujedinjeni narodi još uvijek odbijaju priznati svoje greške ili preuzeti odgovornost za svoja djela. U UN-u su odbili pozive Ureda visokog predstavnika (OHR), bh. vlasti i Venecijanske komisije Vijeća Evrope za individualno razmatranje.

Takvo rješenje ne daje policajcima priliku da individualno skinu odgovornost sa svoga imena ili dobiju bilo kakvu odštetu za gubitak prihoda i perspektive za karijeru. Štaviše, mogućnost za ponovno prijavljivanje za posao može se pokazati kao prazna gesta, jer su policijske snage u BiH drastično smanjene.

Oni policajci koji su bili nepravilno decertificirani bi kao kompenzaciju za kršenje svojih ljudskih prava trebali dobiti priliku da budu vraćeni na svoje položaje, s pravom na nadoknadu i s istim mogućnostima za nastavak rada u policiji kao i sadašnji policajci.

Za UN bi bilo dobro da nauči nešto iz ove sramne epizode i provodi buduće procese provjere u skladu sa smjernicama koje su uspostavili sami Ujedinjeni narodi, kaže se, između ostalog, u izvještaju ESI-ja.