BiH
0

Erminu Čurtiću pet i po godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim civilima

FENA
Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Ermina Čurtića na pet i po godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim civilima na području Vareša počinjenih u oktobru 1993. godine.

Čurtić je proglašen krivim da je, kao vodič dijela jedinice za posebne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u napadu na Stupni Do i Vareš Majdan, nečovječno postupajući i pljačkajući civile.

Sudsko vijeće utvrdilo je da je Čurtić s dvojicom drugih pripadnika HVO-a 23. oktobra 1993. učestvovao u udaranju i pljačkanju Besima Paralangaja, kojeg su potom odveli u školu u Varešu, gdje je bio zlostavljan. On je proglašen krivim i da je istog dana učestvovao u napadu snaga HVO-a na Stupni Do, gdje je ubijeno 38 civila, a njihove kuće zapaljene. U okviru tog napada, kako je zaključilo Vijeće, Čurtić je vojničkom čizmom u lice udario Muameru Mahmutović, koja je stajala s maloljetnim djetetom, tražeći da mu preda zlato.

  • Odbrana je nastojala dokazati da optuženi nije bio na licu mjesta, međutim, uvjerljiva svjedočenja svjedoka Tužilaštva derogirala su iskaze svjedoka odbrane - obrazložio je Jasenko Ružić, predsjedavajući Vijeća.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH, a Čurtiću će u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritovu - četiri mjeseca 1996., kao i od 15. oktobra 2009. do 9. maja 2012. godine, prenosi BIRN-Justice Report.

Postupak protiv Čurtića vodi se od 1996. godine. On je u oktobru 2011. takođe bio osuđen na pet i po godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta, a suđenje obnovljeno.