BiH
0

Erminu Čurtiću pet i po godina za ratni zločin

FENA
Kantonalni sud u Sarajevu
Kantonalni sud u Sarajevu
Kantonalni sud u Sarajevu nepravomoćno je osudio Ermina Čurtića na pet i po godina zatvora za zločin nad stanovništvom u selu Stupni Do (općina Vareš).

Sudsko vijeće je utvrdilo da je optuženi učestovo u napadu na selo Stupni Do, te hapšenju, mučenju, nečovječnom postupanju i pljački imovine bošnjačkog stanovništva, javio je danas BIRN-Justice Report.

„Sud je na osnovu provedenih dokaza na nesumnjiv način zaključio da je Čurtić počinio ratni zločin protiv stanovništva“, kazao je Jasenko Ružić, predsjedavajući Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu.

Ružić je istaknuo da je optužba dokazala da je Čurtić, kao vodič dijela jedinice “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 23. oktobra 1993., nakon što je izvršen napad na selo Stupni Do - gdje su pripadnici jedinice “Maturice” ubili 38 civila bošnjačke nacionalnosti, a zatim opljačkali i zapalili njihove kuće - udario Muameru Mahmutović u lice nogom, prijetio da će je ubiti, a potom joj oduzeo zlatni nakit.

Prema presudi, Čurtić je 23. oktobra 1993. godine, zajedno s dvojicom pripadnika postrojbi HVO-a, udarao nogama, rukama i kundakom puške Besima Paralangaja, a potom su mu oteli novac i zlatni nakit.

Nakon premlaćivanja i pljačkanja, a kako se navodi u presudi, uhapsili su Paralangaja i predali ga u Srednjoškolski centar Vareš, gdje su ga zlostavljali vojnici HVO-a.

Predsjedavajući vijeća je kazao da Sud nije povjerovao iskazima svjedoka odbrane, nekadašnjim pripadnicima HVO-a jer nisu dali eksplicitne iskaze da je Čurtić bio na drugom mjestu, a ne na mjestu gdje se desio zločin.

Ružić je istaknuo da se Čurtiću produžava pritvor zbog opasnosti od bijega, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 6. aprila do 6. augusta 1996. godine, te od 15. oktobra 2009. godine pa nadalje.

Kao olakšavajuću okolnost za Čurtića, Sud je cijenio njegovo koretno ponašanje tokom postupka.

Prvostepenom presudom, oštećeni su s imovinskopravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.