BiH
0

Erdogan počasni građanin Kantona Sarajevo

FENA
Skupština Kantona Sarajevo verificirala je danas na 31. sjednici Odluku o proglašenju Recepa Tayyjipa Erdogana, premijera Turske, za počasnog građanina Kantona Sarajevo.

Odluka je donesena zbog izuzetne zasluge u pružanju podrške u pravednoj borbi za odbranu Sarajeva i BiH, kao i razvijanju odnosa među ljudima različitih nacija, vjere i kulture, na načelima demokratičnosti, humanosti i tolerancije.

Skupština je donijela i Odluku o dodjeli Plakete Kantona Sarajevo prof.dr. Enesu Kariću, kao priznanje za doprinos u oblasti islamskih nauka i obrazovanja, te u ostvarivanju izvanrednih rezultata u nastavno-naučnom procesu i orginalnim znanstvenim radovima; Dragutinu Braci Kosovcu, kao priznanje za doprinos u oblasti privrednog i ekonomskog razvoja Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine; Nedžadu Ibrišimoviću, kao priznanje za izuzetan doprinos u oblasti književnosti, kulture i umjetnosti; Irfanu Hozi, kao priznanje za doprinos u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, te Ibrahimu Spahiću, Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu "Prosvjeta", Akademskom kulturnom centru Univerziteta u Sarajevu "Seljo" i Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Plaketa Kantona Sarajevo posthumno je dodijeljena fra. Petru Anđeloviću, kao priznanje za izuzetan doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobode, te njegovanju suživota i razvoju međunacionalne telerancije u zemlji i svijetu.