BiH
1.2k

Erdogan: Moja posjeta Sarajevu doprinijet će naglom razvoju odnosa BiH i Turske

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak visokih delegacija Bosne i Hercegovine i Turske, koje su predvodili članovi Predsjedništva BiH i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Nakon sastanka je upriličeno potpisivanje niza sporazuma, memoranduma i ugovora o saradnji između dvije zemlje, te je održana konferencija za medije.

Erdogan je kazao novinarima da će njegova posjeta doprinijeti naglom razvoju odnosa između BiH i Turske. Istaknuo je da nije zadovoljan činjenicom da BiH ima obim trgovine sa Turskom u iznosu od oko 500 miliona KM.

"Taj iznos treba povećati", naglasio je Erdogan.

Predsjednik Turske u Sarajevo je stigao sa ministrima iz Vlade Republike Turske i poslovnim liderima. Rekao je da su oni napravili detaljne zabilješke na osnovu kojih će napraviti korake ka vojnoj, političkoj i turističkoj saradnji i napredovanju BiH.

"Prije nego sam preuzeo predsjedničku dužnost, obećao sam BiH kredit od 100 miliona eura, a sada smo osigurali dodatnih 50 miliona za mala preduzeća", rekao je Erdogan.

Ta sredstva će biti implementirana preko Ziraat banke u BiH.

Na određene napise da su ulaganja u BiH u poređenju sa drugim zemljama bila mala, odnosno da iznose 150 miliona dolara, Erdogan je kazao:

"Statistički podaci nisu tačni. BiH privlači najviše investicija u regiji. Ako postoji druga zemlja i ako imate podatke koji govore suprotno, molim vas da mi ih uručite", naglasio je.

Rekao je da je Turska u BiH vratila 141 osobu koja je pokušala preko turske granice otići na strana ratišta u Siriju, te da bh. i turske obavještajne službe u vezi s tim dobro sarađuju.

Na sastanku su se uglavnom bazirali na ekonomska pitanja, ali su raspravljali o međunarodnoj borbi protiv terorizam.