BiH
0

Erdemović: Pelemiš tražio da mu se zločin na Branjevu plati "zlatom i novcem"

FENA
Dražen Erdemović
Dražen Erdemović
Tokom unakrsnog ispitivanja na suđenju Ratku Mladiću, svjedok Tužilaštva Dražen Erdemović nije mogao precizirati koliko je tačno srebreničkih Muslimana strijeljano u julu 1995. na farmi Branjevo kod Zvornika.

Nakon što mu je Mladićev branilac Miodrag Stojanović predočio izjavu Franca Kosa da je na Branjevu strijeljano oko 650 muslimanskih muškaraca, Erdemović je kazao: “Ne mogu da odgovorim... Možda je on u pravu, možda sam ja u pravu... Ne znam i ne želim da znam. Nije da zbog tih osoba ne želim da znam, ne želim da znam zbog moje savjesti.”

U jučerašnjem glavnom iskazu i ranije, kada je priznao krivicu, Erdemović je broj Muslimana koje je, zajedno sa drugim pripadnicima Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu VRS-a, ubio 16. jula 1995. godine procijenio na 1.000 do 1.200.

Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je za genocid nad više od 7.000 srebreničkih Muslimana, kao i za druge zločine u BiH.

Odgovarajući na pitanja Stojanovića, Erdemović je potvrdio da je čuo glasinu da je komandant odreda Milorad Pelemiš tražio da mu se zločin na Branjevu plati “zlatom i novcem”.

"U Bijeljini sam čuo od pojedinih osoba i zamjenika komandanta odreda da je Pelemišu obećano zlato i novac za to što smo uradili na Branjevu. Da li je i dobio, to ne znam, ali pričalo se po Bijeljini... Znam da se sa ljubavnicom provodio po Beogradu", kazao je Erdemović i dodao da on nije dobio novac za ubijanje.

Osim Kosa, kako je naveo Erdemović, u ubijanju zarobljenika učestvovali su i Brano Gojković, koji je komandovao grupom, Aleksandar Cvetković, Zoran Goronja, Marko Boškić i Vlastimir Golijan.

Sud BiH je osudio Kosa na 35 godina zatvora, Goronju na 30, Golijana na 15, a Boškića na deset godina. Cvetković je prije dvije godine uhapšen u Izraelu i nalazi se u ekstradicionom pritvoru.

Upitan od Mladićevog branioca kako je moguće da Gojković, koji je bio običan vojnik, komanduje potporučniku Kosu, Erdemović je odgovorio da je Gojković prenosio Pelemiševa naređenja i da je Kos to prihvatio. Svjedok je kazao da se ni on, ni Kos, ni Goronja nisu slagali s naredbom za ubijanje.

"Onda je Brano rekao: ‘Daj mi pušku svoju i stani i ti sa njima'", prisjetio se Erdemović.

On je dodao da je Cvetković, da bi se ubrzalo ubijanje, na grupe od deset zarobljenih pucao iz puškomitraljeza, čemu se on protivio i zbog čega su se posvađali.

Erdemović je pred Tribunalom priznao krivicu za taj zločin, sklopivši nagodbu sa tužiocima, a zatim je osuđen na pet godina zatvora. Na slobodu je pušten 2000. godine.

Suđenje se nastavlja 4. jula, prenosi BIRN - Justice Report.