Inzko poručio učesnicima HNS-a
0

"Era paralelnih institucija je iza nas, a od izbora je prošlo šest mjeseci"

Sarajevo-x.com
Valentin Inzko
Valentin Inzko
"Kao visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, očekujem da i dalje sarađujem sa svima onima, bez obzira na to da li su učestvovali na jučerašnjem sastanku ili ne, koji su spremni da poštuju Dayton, vladavinu zakona i da rade u okviru institucija ove zemlje te ostvare značajan napredak ka boljoj budućnosti za sve one koji žive u BiH: boljoj budućnosti za Hrvate, za Srbe, za Bošnjake i za ostale, boljoj budućnosti za građane", poručio je u reakciji na sastanak HNS-a u Mostaru Valentin Inzko.

Ipak, visoki predstavnik je istakao da "nijedna stranka ili pojedinac nemaju isključivo pravo da predstavljaju bilo koji konstitutivni narod".

"Ono što je potrebno više nego ikad je iskren dijalog širom političkog spektruma u okviru institucija ove zemlje koje imaju mandat da usvajaju i provode promjene. Era paralelnih institucija je iza nas. Jedino mjesto da se donesu promjene jeste unutar nadležnih institucija ove zemlje", naglasio je Inzko.

Napredak je, prema njegovim riječima, moguć, i to napredak u otvaranju novih radnih mjesta, napredak na smanjenju siromaštva, napredak u borbi protiv korupcije, napredak na mnogim od legitimnih pitanja o kojima se govorilo tokom jučerašnjeg skupa, kao i napredak na tome da se Bosna i Hercegovina učini zemljom u kojoj Hrvati, Bošnjaci, Srbi i ostali vide svoju budućnost.

Međutim, dodaje Inzko, preduslov da se ovo ostvari je formiranje Doma naroda BiH i imenovanje Vijeća ministara.

"Više od šest mjeseci je prošlo od izbora. Naredne tri i po godine predstavljaju još jednu šansu političke klase Bosne i Hercegovine da pokaže da je u stanju da ostvari budućnost i pozitivne promjene kakve žele građani ove zemlje i da zemlju ponovo dovede na put ka evroatlantskim integracijama. Usvajanje ustavnih promjena u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine osigurava mehanizme da zemlja i njeni konstitutivni narodi i građani naprave značajne promjene i nadam se da će vlasti na državnom nivou biti formirane bez odlaganja te da ćemo biti svjedoci značajnog napretka u predstojećim sedmicama i mjesecima", navodi se u saopštenju visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u našoj zemlji.