BiH
0

Epilog premlaćivanja djevojčice u Tuzli: Dvije učenice upućene u Discipliski centar, trećoj se sudi

Piše: E. G.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Slučaj koji je u novembru šokirao bh. javnost, ali i regiju, kada su tri djevojčice brutalno napale vršnjakinju u Mješovitoj srednjoj školi u Tuzli ubrzo bi trebao dobiti i konačni epilog.

Nastavničko vijeće tada je donijelo odluku da tri djevojčice Almedina P., Selvina Š. i Dženita K. budu isključene is Mješovite srednje škole. Jedna od njih je bila učenica trećeg razreda, dok su druge dvije prvi razred upisale prošle jeseni.

Zbog brutalnog napada na djevojčicu A. G. i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je poduzelo odgovarajuće korake.

U Tužilaštvu TK smo pitali dokle je stigao cijeli služaj. Admir Arnautović, portparol Tužilaštva kaže da su dvije mlađe djevojke bile poslane u Disciplinski centar za maloljetnike, dok protiv treće punoljetne djevojke traje postupak pred sudom na osnovu optužnice Tužilaštva TK.

"Nakon okončanja pripremnog postupka sudije za maloljetnike Općinskog suda Tuzla, postupajući tužilac ovog Tužilaštva je za dvije maloljetnice, koje su počinile krivično djelo nasilničko ponašanje u Mješovitoj srednjoj školi u Tuzli, predložio upućivanje u Disciplinski centar za maloljetnike u Tuzli. Ovaj prijedlog je sudija za maloljetnike pomenutog Suda prihvatio i donio rješenje kojim se maloljetnice upućuju u disciplinski centar u periodu od mjesec dana", podsjeća Arnautović.

Najstarija od njih se zbog onoga što je počinila u novembru prošle godine suočava sa suđenjem.

"Protiv jedne punoljetne djevojke je postupajući tužilac ovog Tužilaštva podigao optužnicu za krivično djelo nasilničko ponašanje. Optužnica se također odnosi na događaj od 1. novembra 2013. godine Mješovitoj školi Tuzla. U ovom predmetu je održano ročište za izjašnjenje o krivnji i uskoro se očekuje početak glavnog pretresa", kaže Arnautović.

Podsjetimo, ove tri djevojke su A. G. izvele iz školske zgrade na velikom odmoru, odvele je preko puta, udarale je, šišale i vrijeđale dok je nekoliko djece u blizini sve to posmatralo. Snimak događaja koji je tada postavljen na YouTube zgrozio je cijelu bh. javnost, ali i javnost u regiji te se još jednom postavljalo pitanje ponašanja djece u školama, kvaliteta obrazovnog sistema i brige o nasilju u društvu, a naročito među školarcima.