1.100 oboljelih
0

Epidemija zaušnjaka proglašena u tri kantona

FENA
Epidemija zaušnjaka (Parotitis ep.) proglašena je u Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom i Sarajevskom kantonu, saopćeno je danas.

Pojačane su uobičajene epidemiološke mjere nadzora i kontrole.

To između ostalog znači da se aktivno provjerava koja djeca starosti do 14 godina nisu dobila dvije doze MRP vakcine (morbilli, rubeola, parotits).

Epidemiju je proglasilo Federalno ministarstvo zdravstva na osnovu stručnog mišljenja i prijedloga Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, od kraja prošle godine do sredine marta na području FBiH registrovan je višestruki porast oboljelih od zaušnjaka u odnosu na isti period u prethodnim godinama.

Tako je u navedenom periodu registrovano 1.100 oboljelih, dok je u istom periodu 2010. registrovano 170, odnosno 2009. godine 35 oboljelih.

Epidemijsko izbijanje zaušnjaka registrovano je u Zeničko-dobojskom kantonu (393 oboljelih), Srednjobosanskom (665 ) i Kantonu Sarajevo (122).

Većina oboljelih je u grupi 15 do 19 godina (47 posto), zatim 20 do 29 godina (30 posto), mlađi od 14 godina (13 posto) te stariji od 30 godina (9 posto), dok je 66 posto oboljelih muškog spola.

Prema programu obavezne vakcinacije na području FBiH, sva djeca vakcinu MRP (morbilli, rubeola, parotitis) treba da prime u 12. mjesecu života, dok se revakcinacija obavlja u šestoj godini.

Zaušnjaci su zarazno virusno oboljenje koje se širi zrakom (kihanjem i kašljanjem zaraženih osoba) ili predmetima koji su koristile zaražene osobe.

Simptomi su visoka tjelesna temperatura, glavobolja, slab apetit, malaksalost i oticanje podušnih žlijezda.

Većinom oporavak protekne bez problema, ali se rjeđe mogu javiti i komplikacije (orchitis, meningitis, pancreatitis).

Radi zaštite zdravlja stanovništva FBiH, zdravstvene službe aktivno prate situaciju i poduzimaju potrebne mjere, saopćeno je.