BiH
3

EP BiH: Kvar u firmi Bioenergy je uzrokovan velikim povećanjem priključne snage

Piše: E. S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Firma Bioenergy iz Ilijaša već sedam dana nema električnu energiju. Kao razlog za ovakvu situaciju naveli su požar i kvar na brojilu za električnu energiju i ormariću. Iz Elektroprivrede su demantovali ovu informaciju pojasnivši da uzrok kvara predstavlja veliko povećanje priključne snage u odnosu na priključnu snagu koja je odobrena važećom elektroenergetskom saglasnošću.

"Kupac je imao odobrenu priključnu snagu od 110 kW, a snaga koja je ostvarena na mjernom mjestu iznosi 238 kW. Do povećanja snage je došlo instaliranjem novog proizvodnog pogona u objektu. Usljed velikog povećanja priključne snage došlo je do požara na mjernom mjestu, a samo srećom nisu nastupile veće neželjene posljedice po materijalna sredstva i živote ljudi", pojašnjavaju iz Elektroprivrede BiH.

Skreću pažnju da je članom 18 stav 1. alineja a) Općih uslova za isporuku električne energije ("Službene novine Federacije BiH", br. 89/14) definisano da je krajnji kupac/proizvođač obavezan pribaviti elektroenergetsku saglasnost od ODS-a prije nego što pristupi izmjeni tehničkih karakteristika uređaja krajnjeg kupca, odnosno proizvođača, iz čega proizilazi povećanje ili smanjenje priključne snage, općih uslova za isporuku električne energije, što kupac u ovom slučaju nije učinio.

Zahtjev za povećanje priključne snage podnesen je nakon požara, 25. januara 2016. godine, a Podružnica Elektrodistribucija Sarajevo je odmah pristupila obradi zahtjeva i izradi nove elektroenergetske saglasnosti, o čemu je upoznat i kupac.

"Imajući u vidu sve navedeno, kao i činjenicu da je rok za obradu zahtjeva za izdavanje elektroenergetske saglasnosti definisan Općim uslovima i traje 30 dana, jasno je da nisu tačni navodi kupca da ga "uposlenici Elektroprivrede BiH 'šetaju' od šaltera do šaltera". Bitno je naglasiti da je članom 78. Stav 1) alineja k) Općim uslovima definisano da ODS samostalno ili po nalogu snabdjevača može izvršiti obustavljanje isporuke električne energije krajnjem kupcu u slučaju da krajnji kupac koristi električnu energiju protivno uslovima iz elektroenergetske saglasnosti", navodi se u saopćenju Elektroprivrede.

Zaključili su da će nakon uplate naknade za povećanje priključne snage Podružnica Elektrodistribucija Sarajevo odmah pristupiti radovima na realizaciji EES i rekonstrukciji priključka.

Podsjećamo, Mirnes Prohić, direktor kompanije Bioenergy, koja se bavi proizvodnjom peleta, je za Klix.ba kazao da gube ugovore s kupcima i da će biti primorani zatvoriti fabriku, pri čemu će bez posla ostati 20 stalnih radnika i blizu 30 kooperanata koji su ovisni o proizvodnji i prodaji. Prohić je kazao i da je previše sedam dana za otklanjanje kvara.