BiH
57

Enver Suljagić nakon napada na taksistu: Spremni smo ići u obračun i blokirati Kanton

Piše: N. J.
Nakon sinoćnjeg napada u sarajevskom naselju Stup u kome je povrijeđen taksista Sarajevotaxija Amel Kreho, oglasio se i predsjednik Udruženja Sarajevotaxi Enver Suljagić. On je za Klix.ba izjavio da će od inspekcije i policije tražiti da članove ovog Udruženja zaštite od "divljih taksista".

Suljagić je na početku razgovora istakao da je Kreho napadnut na taksi štandu na Stupu, gdje je bio sam u svome vozilu.

"Napalo ga je 4-5 nelegalnih taksista koji su mu nanijeli teške povrede te mu oduzeli mobitel. Zbrinut je u bolnici Koševo, a jutros je dao izjavu o ovom događaju u policiji", naveo je Suljagić.

Tvrdi kako su iz Udruženja Sarajevotaxi u više navrata obavještavali PU Ilidža da se "divlji taksisti" i ljudi koji se bave i krivičnim djelima, okupljaju u blizini štanda na Stupu, ali da policija nije reagovala.

Policija štiti nelegalne taksiste

"Sinoć im je trebalo sat vremena da dođu na mjesto događaja. Sumnjamo da policajci sa Ilidže i iz Novog Grada štite nelegalne taksiste sa kojim su u prijateljskim i rodbinskim vezama i sa kojima ispijaju kafe", navodi naš sagovornik.

Dodaje da će predstavnici Udruženja Sarajevotaxi u narednim danima pokušati organizovati sastanak kako bi dobili garancije da će njihovi taksisti imati adekvatnu zaštitu dok obavljaju posao.

"Ukoliko u narednih sedam dana ne bude nešto poduzeto, mi ćemo stvari uzeti u svoje ruke i početi se obračunavati sa ljudima od kojih nam prijeti opasnost i koji nam ugrožavaju posao. Ako tada policija krene na nama primjenjivati zakon, onda ćemo blokirati čitav Kanton", kategoričan je Suljagić.

Pet-šest napada u dvije sedmice

On je, međutim, istakao da MUP KS ima snage da riješi ovaj problem, te dodao kako će iz Sarajevotaxija insistirati na tome da dobiju odgovarajuću zaštitu.

"U zadnjih 15 dana divlji taksisti su napali pet ili šest naših kolega. S obzirom na to da policija ništa ne poduzima, smatramo da su se stvari otele kontroli i da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme", zaključio je Suljagić.