BiH
16

Enver Imamović: 25. novembar ravnopravno tretira sva tri naroda u BiH

Piše: I. P.
Enver Imamović
Enver Imamović
Dan državnosti Bosne i Hercegovine predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje, a njegov značaj ističe i poznati historičar Enver Imamović.

"Mi smo 25. novembar slavili i prije posljednjeg rata, jer se njime označavao važan datum za historiju naroda u Bosni i Hercegovini. Međutim, taj datum je došao do izražaja nakon rata, kada je zvanično odlučeno da se on slavi kao Dan državnosni Bosne i Hercegovine. S obzirom na političku situaciju u našoj zemlji, znamo nažalost da se taj datum ne priznaje i da ga ne slave svi u BiH", rekao je Imamović za Klix.ba objasnivši potom značaj Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a.

"Datum je značajan jer označava izuzetno krupan i važan događaj za historiju naroda Bosne i Hercegovine. Kao što je poznato, tog dana 1943. godine u Mrkonjić-Gradu sastali su se svi delegati i predstavnici sva tri naroda kako bi se dogovorili o budućnosti Bosne i Hercegovine nakon njenog oslobođenja i završetka rata. Na tom sastanku donesena je odluka da je BiH zemlja sva tri ravnopravna naroda u BiH - Bošnjaka, Srba i Hrvata", kazao je Imamović podsjetivši na to kako se zapravo došlo na ideju proglašenja 25. novembra Danom državnosti.

"S obzirom na političku situaciju nakon posljednjeg rata, bilo je puno govora o tome koji bi datum trebao poslužiti kao Dan državnosti, a s obzirom na našu dugu historiju bilo je više prijedloga. Ipak, uzet je 25. novembar kao najbliži svima nama, jer je održan ne tako davno i ravnopravno tretira sva tri naroda", zaključio je Imamović.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježit će se sutra proslavom 71. godišnjice održavanja Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

ZAVNOBiH je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta na teritoriji BiH tokom Drugog svjetskog rata, a na Prvom zasjedanju njegovih predstavnika 25. novembra 1943. godine određeni su principi buduće Bosne i Hercegovine čija je državnost tim činom obnovljena.