BiH
0

Enver Bijedić: Spriječit ćemo prodaju BH Telecoma

FENA
Enver Bijedić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Enver Bijedić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva SDP-a BiH i bivši federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić komentirajući najavu Vlade Federacije BiH da planira prodati dio BH Telecoma, navodno zbog nastavka izgradnje Koridora 5C prema jugu, odnosno izgradnje tunela kroz Prenj i Vranicu, ocijenio je da bi to bio poguban potez.

"Iako je izgradnja dionice Koridora 5C prema Mostaru zahtjevan i skup projekt, njegova izgradnja moguća je uz već ponuđene načine finansiranja. Jedna od njih jeste koncesija za postojeću trasu, a sigurno je da bi bilo dovoljno zainteresiranih kompanija za koncesiju jer se radi o isplativoj dionici, s obzirom na planirani protok saobraćaja na ovoj trasi", istaknuo je.

Smatra da je "prodaja BH Telecoma u ove svrhe nerazumljiva i zbog toga što se izgradnja koridora 5C može nastaviti i uz minimalna dodatna zaduženja Autocesta FBiH, kao i iz profita ove kompanije, jer je prethodna vlada stvorila dobre osnove za nastavak ovog krucijalnog građevinskog projekta", saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

"Nažalost, ono što vidimo od nove vladajuće koalicije jeste gubljenje vremena i osim projekata koji su usaglašeni od prethodne Vlade FBiH i za koje postoje finansijska sredstva, dosad novi saziv Vlade nije planirao dodatna finansijska sredstva za nastavak izgradnje Koridora 5C", navodi on.

Podsjeća da je "prethodna vlada napravila više kilometara tunela i vijadukata na koridoru 5C nego što su sve vlade ranije napravile kilometara autoputeva".

"Prodaja BH Telecoma ne dolazi u obzir, bilo da se radi o izgradnji infrastrukturnih projekata ili radi krpljenja budžetskih rupa, jer smo na primjeru prodaje Telekoma Srpske vidjeli da je to poguban potez. SDP BiH će se, kao i do sada, svim raspoloživim sredstvima boriti protiv prodaje ove kompanije. Ovako bitno pitanje mora biti predmet rasprave i odlučivanja u Parlamentu FBiH, jer je BH Telecom vlasništvo svih građana FBiH", rekao je Bijedić.