Vanredna sjednica u toku
0

Entitetski budžet na dnevnom redu, rebalans u planu

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U Sarajevu je u toku vanredna sjednica novog, postizbornog saziva Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj poslanici treba da se izjasne o ovogodišnjem federalnom budžetu, predloženom iz Federalne vlade.

Novoizabrani premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je da uskoro predstoji rebalans budžeta koji je za ovu godinu planiran u iznosu od 1,699 milijardi KM.

Nikšić je na sjednici, na kojoj je raspravljano o budžetu za 2011. godinu, istakao da će novi budžet biti usklađen sa programskim ciljevima novoizabrane vlade FBiH.

On je naglasio da je ovogodišnji prijedlog budžeta manji za 164 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji, a u odnosu na njegovo izvršenje manji je za 35 miliona KM.

Nikšić je izjavio da je projektovani deficit u budžetu oko 240 miliona, a realno je možda i veći i najavio da će se posegnuti za mjerama štednje kojima neće biti obuhvaćena najugroženija kategorija stanovnika.

Ministar finansija u novoizabranoj Federalnoj vladi Ante Krajina naznačio je da je budžet planiran u gabaritima koje je utvrdila prethodna vlada i da će uskoro trebati rebalans. Nije precizirao kada će rebalans biti i urađen.

Ministar je naglasio potrebu racionalne javne potrošnje i budžet uporedio s "bolesnikom na intenzivnoj njezi", za čiji je oporavak potrebna mukotrpna i dugotrajna terapija, a lijek je - zamajac u produktivnom zapošljavanju.

Ovodogodišnji budžet je na prihodovnoj, kao i na rashodovnoj strani predviđen u iznosu od 1.699.318.442 KM, rekao je ministar Krajina.

U strukturi rashoda, 55 posto se odnosi na obaveze za invalide, braniteljsku populacuiju, raseljene osobe i za niže nivoe vlasti, dodao je.

Za povrat dugova s kamatama planirano je 22 posto u ukupnoj rashodovnoj stavci, 14 posto za plaće, pet posto za materijalne troškove te ostatak za druge obaveze.

U budžetu koji je projicirala dosadašnja vlada nisu planirana izdvajanja za dugovanja po osnovu poravnanja nadoknada za 22.000 invalida niti 50 miliona KM za povrat novca od dividendi Telecoma i Eroneta, kao ni za izvršenje po osnovu sudskih presuda, rekao je premijer Vlade Federacije Nermin Nikšić, naglašavajući također potrebu za rebalansom.

O federalnom budžetu za 2011. godinu sutra treba da se izjasni i Dom naroda u Parlamentu Federacije.

Stupit će na snagu samo ako ga odobre oba nivoa.

A 31. marta ističe odluka o privremenom finansiranju Federacije, koju je proglasio visoki predstavnik za BiH, pa budžet do tada mora biti donesen da bi postao operativan.

Osim premijera Nikšića i ministra Krajine, današnjoj sjednici u Predstavničkom domu prisustvuju i drugi članovi novoizabrane federalne, kao i članovi novog rukovodstva Federacije - predsjednik Živko Budimir i dopredsjednik Mirsad Kebo.