BiH
109

Ensad Karić: Memić nas je ucjenjivao, podnijet ćemo krivičnu prijavu protiv njega

Piše: F.V.
Javno preduzeće Autoceste FBiH će svoj dio posla na Sarajevskoj zaobilaznici završiti u roku i pustiti u promet u julu kako je već najavljeno, ali će građanima biti otežan pristup iz grada Sarajeva na autocestu zbog apsurdne naredbe načelnika Ilidže, izjavio je za Klix.ba direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić.
Karić: Tražio je nezakonito plaćanje naknada
Karić: Tražio je nezakonito plaćanje naknada

Karić je za naš portal potvrdio da će JP Autoceste FBiH podnijeti krivičnu prijavu protiv Memića zbog neizvršenja obaveza.

Naime, načelnik Općine Ilidža Senaid Memić naredio je obustavu eksproprijacije nekretnina na dijelu Sarajevske zaobilaznice i time, kako tvrde u JP Autoceste FBiH, samovoljno stavio u saobaćajnu blokadu grad Sarajevo.

"Načelnika Memića je naš rad uslovljavao nezakonitim plaćanjem naknada Zemljoradničkoj zadruzi Ilidža za zemljište koje je u državnom vlasništvu. Vrhunac njegove samovolje se ogleda u naredbi kojom je zabranio daljnju eksproprijaciju na ovoj općini, čine se stavio iznad zakona", istako je Ensad Karić.

Kada je u pitanju nastavak izgradnja Sarajevske zaobilaznice na dionici Vlakovo-Mostarsko raskršće (Lot 3B), neće biti moguće povezati glavne cestovne pravce Sarajevo-Mostar-Kiseljak sa novoizgrađenom trasom autoceste na Koridoru Vc.

"Građani koji budu putovali iz Mostara prema Zenici neće se moći priključiti direktno na Koridor Vc preko Lota 3 B, već će koristiti postojeće putne pravce kako bi došli do petlje Vlakovo, odnosno priključka na Koridor Vc što će umnogo otežati putnu komunikaciju", kazao je Ensad Karić.

Vlada FBiH je Zakonom o eksproprijaciji donijela odluku da je izgradnja Koridora Vc opći interes te da je eksproprijacija saobraćajne infrastrukture prioritet u odnosu na druge postupke eksproprijacije.