BiH
0

English: Vijeće ministara BiH načinilo važan korak ka članstvu u NATO savez

FENA
Sjedinjene Američke Države vjeruju da ujedinjena transatlantska zajednica i ujedinjena Evropa moraju uključivati BiH. Zbog toga moja vlada tako dugo podržava i radi na promidžbi aspiracija BiH za pridruživanje NATO savezu i Evropskoj Uniji. Raduje nas što je Vijeće ministara danas napravilo nekoliko važnih koraka ka promidžbi ovih aspiracija.

To je izavio ambasador SAD-a u BiH Charlesa Englisha, povodom odluka koje je danas donijelo Vijeće ministara BiH.

Integracija Bosne i Hercegovine u NATO savez zahtijeva rješavanje pitanja vojne imovine, a danas je Vijeće ministara usvojilo Sporazum o transferu pokretne vojne imovine. To je uslijedilo nakon slične pozitivne odluke Vlade Federacije BiH prošle sedmice. Ovaj sporazum između triju strana bit će finaliziran kada ga usvoji Vlada Republike Srpske, kaže ambasador SAD-a.

Vijeće ministara je također usvojilo prezentacijski dokument prvog Individualnog partnerskog akcijskog plana BiH sa NATO savezom. Ovo je važan događaj na putu ka članstvu u NATO savezu, kazao je English pozdravljajući rad NATO koordinacionog tima Vijeća ministara BiH koji je naporno radio uime svoje zemlje da bi se došlo do ovog rezultata.

Očekujemo da Predsjedništvo BiH usvoji ovaj dokument u narednim danima, kazao je ambasador SAD-a.

Konačno, Vijeće ministara usvojilo je dva zakona o državnim policijskim strukturama koji će, ako ih Parlament usvoji, značiti ispunjenje obećanja koja su politički lideri Bosne i Hercegovine dali Evropskoj uniji u Mostarskoj deklaraciji i Sarajevskom akcionom planu. Mi pozdravljamo ovakav razvoj događaja. Nadamo se da će se o preostalim razlikama u vezi sa ovim zakonima razgovarati tokom njihovog razmatranja u parlamentu, naglasio je ambasador SAD-a.

Sjedinjene Države čestitaju Vijeću ministara na liderstvu koje je danas pokazalo uime građana Bosne i Hercegovine, i na unapređivanju procesa integriranja Bosne i Hercegovine u slobodnu, cjelovitu i mirnu Evropu, stoji u izjavi ambasadora SAD-a.