Sporni zaključci NSRS
0

English uvjeren u pronalazak rješenja

SRNA
Ambasador SAD u BiH Charles English izrazio je uvjerenje da će se vrlo brzo naći rješenje situacije nastale nakon usvajanja zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH.

"Imali smo cijeli niz razgovora sa predstavnicima RS u kojima smo se veoma trudili da pojasnimo šta je to što je naša zamjerka tim zaključcima“, rekao je English novinarima u Sarajevu za vrijeme prijema povodom edukacije pripadnika Oružanih snaga BiH u SAD.

Ambasador SAD u BiH naveo je da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko veoma marljivo radi na pronalaženju rješenja u vezi sa pitanjem zaključaka Narodne skupštine RS.

"U tim nastojanjima on ima podršku svih članova Savjeta za provođenju mira (PIK) i svakako se nadamo da će se rješenje za ovo pitanje naći u vrlo bliskoj budućnosti“, rekao je English.

On je dodao da upotreba bonskih ovlaštenja zavisi od visokog predstavnika, te da neće žuriti da donese zaključke o tome šta će on uraditi prije nego što se to desi.

Narodna skupština RS usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi sa informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, kojima se tvrdi da prenos nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan.