Sarajevo
0

English će predstaviti novi projekt protiv trgovine ljudima

FENA
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charles English govoriti će sutra u Sarajevu na konferenciji za novinare na kojoj će biti prezentiran novi projekt borbe protiv trgovine ljudima pod nazivom "Održive intervencije u borbi protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini (SUSTAIN)", saopćeno je danas iz USAID-a.

Projekt SUSTAIN bavit će se podizanjem svijesti mladih ljudi o opasnostima trgovine ljudima. Cilj je da edukacija o borbi protiv trgovine ljudima bude sastavni dio nastavnog programa srednjih škola u BiH.

Pored toga, predviđa se da će pedagoški zavodi u BiH u program obuke nastavnika uključiti i borbu protiv trgovine ljudima.

Projekt SUSTAIN radit će se u partnerstvu s bh. Uredom državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i s pedagoškim zavodima i centrima za socijalni rad širom BiH kako bi se povećao kapacitet i osigurala održivost u borbi protiv trgovine ljudima.

Implementator ovog projekta je Catholic Relief Service (CRS).

Do danas je američka vlada, putem USAID-a, osigurala više od milijardu dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku Bosne i Hercegovine.