BiH
0

English: "Bonske ovlasti" su zadnja mjera

FENA
Ambasador Sjedinjenih Američki Država u BiH Charles English izjavio je danas u Banjoj Luci da njegova zemlja smatra da su 'bonske ovlasti' posljednja mjera u momentima kada se pokaže da je to neophodno koristiti kao zadnju mjeru i kada sve ostalo ne zadovolji trenutačnu situaciju.

„SAD smatraju da su 'bonske ovlasti' ključni dio međunarodnog prisustva u BiH, te da su posljednji izbor aktivnosti“, precizirao je English.

Na pitanje novinara da li američka vlada sada okreće neko drugo lice premijeru RS-a Miloradu Dodiku, koji je dugo bio miljenik međunarodne zajednice, američki ambasador je rekao da njegova zemlja podržava politike, a ne pojedince.

„Da budem iskren, nas zabrinjava politika i pravac u kojem se kreće politika koju slijedi jedan broj lidera u BiH od trenutka kada je 'aprilski paket' ustavnih promjena doživio neuspjeh“, naveo je američki ambasdor.

U proteklih nekoliko sedmica, dodao je, bili smo svjedoci daljeg pogoršanja politike u BiH, te da je to jedan od razloga zašto je Vlada SAD donijela zaključak da se BiH kreće u pogrešnom pravcu, što je uznemirujuće.

On je pozvao sve lidere u BiH, bez obzira na stranačku i etničku pripadnost, da se suzdržavaju i da napuste separatističku retoriku, retoriku koja je zasnovana na etničkim principima, te da se okrenu budućnosti BiH koja je zasnovana na članstvu u EU.

„SAD su opredijeljene i predane da pomognu ovoj državi“, rekao je English.

Rješenje za izlazak iz trenutne negativne atmosfere, kako je naveo, je veoma jednostavno, a to je da svi treba da odustanu od „te vrste otrovne retorike“, te se moraju fokusirati na ono što je nephodno kako bi se proveo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i našao konsenzus koji je neophodan kako bi zemlja išla dalje prema članstvu u EU i NATO-u.

„Treba se prestati fokusirati na interese koji se smatraju isključivim pravom određene entničke skupine. Prije samo sedmicu dana sam govorio o konkretnim izjavama političara, za koje sam smatrao da su poprilično štetne za interese BiH“, rekao je američki ambasador i dodao da i dalje stoji iza tog stava.

English je naglasio da je stanovište njegove zemelje da BiH nema drugog izbora nego da opstane i da to opredijeljene traja od momenta kada su SAD pomogle da se dođe do Daytonskog sporazuma.

„Ali ono što mi imamo na umu, daleko je više od opstanka. Spremni smo pomoći vašim građanima da se uspostavi jedna funkcionalna država koja će uživati svoj teritorijalni integritet, koja će biti suverena i sposobna da se uvrsti u moderne zemlje 21.stoljeća“, rekao je English i dodao da je to budućnost BiH na kojoj insistiraju SAD i nada se da će na tome inistirati i građani naše zemlje.

Ponovio je da u BiH nisu moguće tri stvari - nema otcjepljenja, nema unilateralnog ukidanja entiteta i nema trećeg entiteta ili bilo koje dalje etničke podjele BiH.

„To je osnova američke politike“, zaključio je English.

Komentirajući da Vlada RS-a još uvijek nije dala na uvid SIPA-i dokumetaciju koju traži Tužilaštvo BiH povodom pojedinih istraga, on je rekao da mu je rečeno da će ta potpuna saradanja Vlade RS-a i Tužilaštva biti jasna za nekoliko dana.

„Smatram da je RS donijela odluku da u potpunosti, na vrijeme i bez uvjetovanja sarađuj sa Tužilaštvom“, dodao je English navodeći da pozdravlja tu potpunu saradnju jer je ona ključna.

Američki ambasdor u BiH je komentirao i problem terorizma, navodeći da se terorizam može pronaći širom svijeta i da je njegova zemlja aktivna u borbi protiv tog problema širom svijeta uključujući i BiH, a sve u nastojanjima da osiguraju da odgovorne vlasti na adekvatan način reagiraju na bilo kakvu prijetnju terorističkim aktima.