BiH
6

Energoinvest obilježio 29 godina od smrti Emerika Bluma

FENA
Kompanija Energoinvest d.d. Sarajevo obilježila je 29 godina od smrti Emerika Bluma, utemeljivača i prvog direktora Energoinvesta te bivšeg gradonačelnika Sarajeva.

Tim povodom delegacija kompanije položila je cvijeće na groblju Bare, a nakon toga i na spomen-bistu ispred poslovne zgrade Energoinvesta u Sarajevu.

Blumova blistava karijera počela 1951. godine osnivanjem kompanije Elektroprojekt, koja nekoliko godina kasnije postaje Energoinvest koji je vrlo brzo, zahvaljujući poslovnoj sposobnosti Emerika Bluma, postao prepoznatljiv na regionalnom i svjetskom tržištu.

"Takav pristup, koji je Blum provodio, nešto je što se današnjem menadžmentu nameće kao obaveza, odnosno da nastavi njegovim putem koliko je to moguće", kazao je generalni direktor Energoinvesta Enes Čengić povodom obilježavanja 29 godina od smrti Emerika Bluma.

U periodu izgradnje 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka, po njegovim riječima, dostignut je nivo od gotovo 50.000 zaposlenih. To je bilo jedno drugo vrijeme kada je Blum, koristeći sopstvena znanja i sposobnosti te zahvaljujući podršci države, uspio organizirati Energoinvest na modernim osnovama. Treba naglasiti da je kompanija u tom periodu dostigla godišnji izvoz od gotovo milijardu dolara.

"Naravno, danas su sasvim druga vremena i Energoinvest više nije kompanija od 50.000 radnika. Današnji Energoinvest je jedna multidisciplinarna inžinjering kompanija sa 700 radnika, ali kompanija koja u ovom momentu ima visoki procent ugovorenih poslova, ali i veliki broj problema koje mora rješavati u narednom periodu. Osim svjetske ekonomske krize, jedan od glavnih problema je restrukturiranje koji je pred nama", kazao je Čengić.

Bluma je svojevremeno Financial Times opisao kao "oličenje socijalističke sposobnosti", a on je sebe vidio samo kao "glasnogovornika odličnih Energoinvestovih poslovnih rezultata i velike ekspanzije".