BiH
0

Energetska pića moraju imati upozorenje da nisu za djecu, trudnice i dojilje

Klix.ba
Tri nova propisa o hrani donijelo je Vijeće ministara BiH na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u saradnji sa nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta.

Riječ je o Pravilniku o izmjenama Pravilnika o osvježavajućim bezalkoholnim pićima i sličnim proizvodima, Pravilniku o izmjenama Pravilnika o standardima za stavljanje jaja na tržište i Pravilniku o izmjenama Pravilnika o sirovom mlijeku.

Cilj donošenja Pravilnika o izmjenama Pravilnika o osvježavajućim bezalkoholnim pićima i sličnim proizvodima je usklađivanje pojedinih vrijednosti i pojašnjenja za pojedine vrste osvježavajućih bezalkoholnih pića, te sprječavanje obmanjujućih radnji, krivotvorenja prehrambenih proizvoda i svih drugih postupaka koji mogu dovesti potrošača u zabludu.

Navedenim izmjenama propisano je, između ostalog, da deklaracija energetskog pića mora sadržavati sljedeće upozorenje: "Ne preporučuje se djeci, trudnicama i dojiljama niti se smije konzumirati s alkoholom".

Pravilnik o izmjenama Pravilnika o standardima za stavljanje jaja na tržište donesen je na inicijativu i zahtjev nadležnih organa, te jasnije propisuje dodjeljivanje oznake centra za pakovanje nadležnog organa. Pravilnik je usklađen sa Uredbom Komisije (EZ) br 589/2008 od 23. juna 2008. kojom se uređuju detaljna pravila za primjenu Uredbe Vijeća (EZ) br. 1234/2007 za tržišne standarde za stavljanje jaja na tržište.

Pravilnikom o izmjenama Pravilnika o sirovom mlijeku se produžava rok primjene odredbi iz člana 8. Pravilnika o sirovom mlijeku ("Službeni glasnik BiH", broj 21/11) do 01.01.2015. godine, kako bi se proizvođači mlijeka prilagodili zahtjevima Evropske unije, te se odredbe Pravilnika usaglašavaju sa odredbama propisa "higijenskog paketa". Agencija za sigurnost hrane BiH, na osnovu Zakona o hrani ("Službeni glasnik BiH", broj 50/04), inicira, priprema i organizuje izradu provedbenih propisa iz ovog zakona u cilju zaštite interesa potrošača, omogućavanja potrošačima da izvrše izbor u vezi sa hranom koju konzumiraju i zaštite interesa proizvođača.