BiH
101

Ena Maglić: Vozila bez vlasnika čekaju MUP bez nadležnosti

Klix.ba
Napušteno vozilo
Ena Maglić, članica Naše stranke Centar, nakon niza aktivnosti, upita i inicijativa kojim se traži odgovornost za rješavanje pitanja oštećenih, dotrajalih i neregistrovanih vozila koja zauzimaju parking prostore, trotoare i druge saobraćajne površine u Sarajevu, na putu je do rješenja ovog problema, saopćili su iz Naše stranke.

Ključni problem leži u činjenici da MUP KS ne može utvrditi vlasništvo vozila, zbog čega KJKP Rad, ali i drugi nadležni organi, bježe od odgovornosti za ovo pitanje.

"U većem broju slučajeva Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nije u mogućnosti doći do podataka o vlasniku vozila, a u slučaju kada nije utvrđeno vlasništvo nad vozilom policijski službenici nemaju zakonski osnov da ga uklone. MUP je uputio nacrt Zakona o uređenju saobraćaja 2013. godine, ali od toga do danas nije bilo ništa. Poslali smo upite i komunalnom preduzeću, lokalnoj samoupravi, komunalnoj inspekciji, MUP-u. Jedni prenose odgovornost na druge i doslovno nema niko ko će vam dati odgovor šta se može uraditi na ovom pitanju“, kazala je Maglić.

"Nedavno sam preko zastupnika Edina Forte u Skupštini Kantona Sarajevo uputila pitanje MUP-u, da bi oni hitro u javnost pustili vijest da rade na zakonskom rješavanju ovog pitanja, valjda u strahu da će biti prozvani zbog toga. Na današnjoj sjednici će zastupnik Forto uputiti inicijativu prema Vladi KS da hitno stavi na dnevni red Zakon o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo kojim bi se, između ostalog, izradio jasan i precizan zakonski okvir za uklanjanje vozila za koje MUP ne može utvrditi vlasništvo. Ovo je samo pokazatelj da radom na jednom problemu, koji se čini banalnim i brzo rješivim, možemo s jedne strane prepoznati rupe u sistemu, a s druge strane pronaći i način da pritisnemo vlasti da konačno urade nešto za zajednicu", zaključila je Maglić.

S tim u vezi, MUP Kantona Sarajevo je izradio Nacrt Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo još 2013. godine, gdje je propisan 'način uklanjanja', međutim važno je u samim propisima naznačiti precizan zakonski osnov kojim će se zaštiti i MUP, a i osigurati rješavanje ovog pitanja. To se može regulisati jasnim definisanjem ko će obavljati predmetne poslove što se može riješiti u saradnji sa Kantonalnom komunalnom inspekcijom i KJKP Rad d.o.o. u vezi sa deponovanjem vozila. Molimo da Vlada Kantona Sarajevo preuzme odgovornost u vezi sa utvrđivanjem odgovorne strane za troškove deponovanja ovih vozila.