BiH
0

Emrić: EU i NATO nemaju alternativu

FENA
A-SDA
A-SDA
Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) u narednom četverogodišnjem mandatu imat će, prema do sada prebrojanim glasačkim listićima, jednog poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i to će biti Jasmin Emrić.

U kratkom razgovoru za Agenciju FENA Emrić je naglasio da za ovu stranku, kako su najavili i u predizbornoj kampanji, evropski put BiH i pristupanje NATO savezu nema alternativu posebno zbog činjenice da je u posljednje vrijeme došlo do zastoja na tom planu, a ovi procesi moraju se ubrzati.

"Smatramo da bi trebalo u budućnosti izvršiti izmjene u zakonodavstvu kada su u pitanju indirektni porezi i to na način da se izmjeni Zakon o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kako bi se poboljšala likvidnost privrednih subjekta", kazao je Emrić.

Najavio je da će istrajavati na formiranju ministarstva za poljoprivredu, prehranu i ruralni razvoj na državnom nivou odnosno na jačanju struktura koje su neophodne kako bi BiH mogla pristupiti evropskim fondovima namijenjenim za razvoj poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja.

Budući da će ova stranka imati prvi put poslanika u Predstavničkom domu PSBiH, Emrić je kazao da će stranka biti uključena u sve procese koji su usmjereni ka institucionalnom jačanju bh. vlasti i svih državnih institucija bez kojih BiH ne može.

"Ovako oslabljene institucije državnog nivoa ne mogu dati doprinos koji je potreban da bi BiH bila bar približno ustrojena kao druge zemlje", zaključio je budući poslanik A-SDA u Predstavničkom domu PSBiH Jasmin Emrić u razgovoru za Agenciju FENA.

Na općim izborima, prema nezvaničnim i nepotpunim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, A-SDA za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH osvojila je 19.412 glasova ili 2,3 posto.