BiH
20

Emir Suljagić: Pitanje Srebrenice je iznad politike

FENA
Emir Suljagić
Emir Suljagić
Ekspert za genocid i preživjeli Srebreničanin Emir Suljagić izjavio je u razgovoru za Fenu da javni poziv građanima Bosne i Hercegovine da se prijave na glasanje u Srebrenici nema veza s politikom ni političkim strankama jer je pitanje Srebrenice iznad politike.

Dodao je da je to činjenica za sve koji su preživjeli pakao Srebrenice.

"Međunarodna zajednica je očito odlučila da Miloradu Dodiku preda u ruke Srebrenicu i to me, iako bolno, uopće ne čudi imajući u vidu da su nas četiri godine sprečavali da se branimo od genocida. Zašto bi sada bilo drugačije? Naprosto moramo shvatiti da ispod naših nogu ne leži nafta, nego masovne grobnice, i da je sudbina naše zemlje, naše države, u našim rukama", kazao je Suljagić.

Suljagić je pojasnio da je nakon upućivanja javnog poziva građanima Bosne i Hercegovine da se prijave za glasanje u Srebrenici dobio pozitivan odgovor od mnogih, te da se svi slažu da je Srebrenica crvena linija preko koje se ne smije preći, jer bi to bio "posljednji ekser u mrtvački kovčeg države na polovini teritorije ove zemlje".

"Usto, izbori u Srebrenici po sada važećim pravilima će legalizirati genocid kao sredstvo uspostavljanja većine u ovoj zemlji, a to je naprosto civilizacijski nedopustivo", kazao je Suljagić.

Rješenje pitanja Srebrenice Suljagić vidi na tri načina. Jedan je da međunarodna zajednica ispoštuje svoju moralnu i pravnu obavezu, i nametne izmjene zakona, što je, smatra, malo vjerovatno.

Drugi način je da političke stranke iz Federacije, ili, preciznije, one stranke koje osim stranaka Platforme ne negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid, blokiraju donošenje budžeta dok ne bude izmijenjen Izborni zakon tako da svim prijeratnim žiteljima Srebrenice, bez obzira na to da li su prijavljeni u Srebrenici ili ne, bude omogućeno glasanje na lokalnim izborima.

"Budžet, čiji je sastavni dio finansiranje lokalnih izbora, mogu zaustaviti SDP i SDA tako što će naložiti svojim poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH da podršku budžetu uvjetuju izmjenom izbornih pravila za Srebrenicu. Čini mi se, međutim, da je to malo vjerovatno, premda bih pozdravio takav razvoj događaja", kazao je Suljagić.

I posljednja mogućnost je, pojašnjava Suljagić, da građani počnu da se masovno registruju u Srebrenici i 5. oktobra referendumski spriječe da genocid postane ozakonjen i zakonit način pravljenja većine.