BiH
1

Emir Poljo predao akreditive predsjedniku Islanda

FENA
Ambasador Bosne i Hercegovine za Republiku Island sa sjedištem u Kraljevini Norveškoj Emir Poljo predao je jučer u Reykjavíku akreditivna pisma predsjedniku Republike Island Olafuru Ragnaru Grimssonu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Grimsson je bosanskohercegovačkom ambasadoru, uz dobrodošlicu zaželio uspješan rad. Rekao je Island želi razvijati dobre odnose s Bosnom i Hercegovinom kao strateški važnom zemljom u regionu zapadnog Balkana.

Ambasador Poljo je naglasio da će raditi na unapređenju bilateralnih odnosa dviju zemalja te da će unapređenje ekonomske saradnje biti jedan od prioriteta u njegovom radu.

Informirao je predsjednika Grimssona o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i nastojanjima za ubrzanje procesa euroatlantskih integracija, s posebnim osvrtom na značaj punopravnog članstva naše zemlje u Evropskoj uniji i NATO-u.

Ambasador Poljo je predsjedniku Grimssonu zahvalio za dosadašnju podršku Islanda Bosni i Hercegovini, naročito za podršku koju kao članica NATO-a pruža našoj zemlji na putu ka članstvu u Alijansi.

Predsjednik Grimsson je predložio da Bosna i Hercegovina, u cilju tješnje saradnje dviju zemalja, imenuje konzula ili počasnog konzula sa sjedištem u Reykjaviku.