BiH
17

Emir Oković, premijer BPK Goražde: Fokus rada Vlade je na privredi i zapošljavanju

Piše: E. A.
Emir Oković (Foto: Klix.ba)
Emir Oković (Foto: Klix.ba)
Emir Oković, premijer BPK Goražde u razgovoru za Klix.ba ističe da su rad Vlade na čijem je čelu u 2015. godini, unutar jako složenog političkog sistema u kome participira 11 političkih subjekata, obiježile značajne aktivnosti na osiguranju političke stabilnosti ali i brojni programi.

U brojkama kantonalna vlada je u godini na izmaku održala 46 sjednica a Skupština Kantona je imala 11 redovnih i 5 vanrednih sjednica kroz koje je realizovano i pokrenuto ostvarenje većine programiranih aktivnosti u ovoj godini.

"Ovaj kanton se mora posmatrati kao prostor koji je u proteklih 20 godina prošao fazu od potpuno devastiranog područja do određenog stepena razvoja i kroz takvu projekciju pristupilo se rješavanju dugogodišnjih problema, nastavku dobrih praksi i razvoju i implementaciji novih ideja“, pojašnjava Oković.

Iako u atmosferi konstantne političke nestabilnosti, u BPK Goražde godina je ipak bila radna ali i uspješna. Izrađena je Strategija razvoja kantona za period 2016-2020 godine čije se usvajanje očekuje u sklopu budžetskih projekcija za naredni period.

"Ovaj dokument sadrži značajne analize stanja i jasno prepoznaje strateška opredeljenja a finansijski je prilično realan. U ovom segmentu su usvojene Strategija socijalno-neprofitnog stanovanja i Strategija sporta. Izvršene su analize u različitim sektorima, presjek stanja i stvaranje osnove za planove u budućnosti“, kaže Oković.

Tako su otvorena brojna pitanja koja prethode konačnom usvajanju Prostornog plana kantona, što se nastoji još od 2008. godine.

"Važno je definisati komunikaciju Goražda sa Sarajevom i priključkom na SITO mrežu putnih komunikacije. U tom kontekstu su naručene i od strane IPSA instituta izrađene studije najpovoljnijih rješenja i izvodljivosti tako da postoje pretpostavke za usvajanje prostornog plana što prije“, ističe Oković.

Fokus rada Vlade stalno je na privredi i zapošljavanju.

"I ovu godinu prati rast broja zaposlenih preko broja od 7.200, otvaranje novih i razvoj privrednih subjekata unutar postojećih industrijskih zona. Realizirana je mjera iz Zakona o imovini u cilju povećanja investicijskog ciklusa i razvoja unutar industrijskih zona prije svih, privredno društvo EMKA koje je u ovoj godini značajno izgradilo nove objekte i stvorilo preduslove za rast u narednom periodu. Razvoju industrijskih zona je posvećena pažnja kroz realizaciju projekata i ulaganja u infrastrukturu i donošenje Zakona o industrijskim zonama. Posebna pažnja je usmjerena na završetak aktivnosti na izgradnji objekata za prečišćavanje tehnoloških i otpadnih voda iz Industrijske zone 'Pobjeda' gdje će se sa Fondom za zaštitu okoliša trajno riješiti problem najvećih industrijskih zagađivača voda na području kantona“, kaže Oković.

U Vladi su fokusirani i na razvoj infrastrukture i efikasniju iskorištenost prirodnih resursa.

"Okončana je modernizacija saobraćajnice u naselju Zupčići, putna komunikacija R448 je u potpunosti povezana asfaltnom podlogom. Ovu godinu su obilježile aktivnosti vezane za implementaciju Projekta OXFAM-a usmjerenog na razvoj poduzetničke infrastrukture koji se zajednički implementira sa Općinom Goražde, zatim izmjena Zakona o koncesijama kao pretpostavke za efikasanije iskorištavanja resursa i naplatu koncesionih naknada čije efekte očekujemo u narednoj godini. Kroz saradnju sa višim nivoima vlasti obezbjedili smo značajne aktivnosti na čišćenju korita rijeke Drine i uklanjanju naslaga u skladu sa utvrđenim elaboratima i pokrenuli projekat istraživačkih radova na lokaciji Haldište kao potencijalnom prostoru za razvoj nove industrijske zone".

U Vladi su se cijelo vrijeme bavili i održavanjem i poboljšanjem budžetske stabilnosti.

"Racionalno smo koristili sredstva da bi održali nivo u svim segmentima a uporedo smo sanirali 1.400.000 KM obaveza iz prethodnih godina kao i veliki dio obaveza Doma za stara i iznemogla lica BPK Goražde koji je početkom godine imao blokadu rada. Sufinansiranje projekata lokalnih zajednica i adekvatniji način finansiranja imali su pozitivne efekte na likvidnost općina i implementaciju nekoliko projekata“, ističe Oković.

Formiranjem Kolegija načelnika postignut je timski pristup rješavanju problema.

"Ovakvom saradnjom riješena su ključna pitanja vezana za imovinu kantona i općina kao što su pitanja potkrovnih stanova, imovinskog statusa Apoteke, Staračkog doma, zajedničkih interesa vazanih za odlaganje komunalnog otpada, komunalne infrastrukture, zajedničkog nastupa prema organima viših nivoa vlasti i drugih bitnih pitanja. Privučeni su i projekti u oblasti zaštite okoliša i nekoliko značajnih projekata kao što je projekat izgradnje obala utvrda u Prači, Ustikolini i Goraždu“, smatra Oković.

Također se radilo i na poboljšanju infrastrukture u školama, pa se izdvojio projekat utopljavanja škole Fahro Baščelija u vrijednosti od 230.000 KM te "Škola u prirodi“.U segmentu zdravstva nabavljeno je nekoliko bitnih medicinskih aparata, novo dijalizno vozilo, realiziran je projekat zamjene kotlova vrijedan oko 200 000 KM. Nastavljena je praksa zdravstvene zaštite za sve građane BPK Goražde. Vlada se može pohvaliti i rješenjem stambenih pitanja za dio boračke populacije te zapošljavanjem 38 lica kroz programe ministarstva za boračka pitanja. Dosta posla bilo je i na okončanju projekta "Zgrada za mlade“ a u cilju nastavka ovakve prakse uslijedila je i kupovina novih lokacija za stanogradnju.

"Strategija razvoja kantona prepoznala je strateške ciljeve: privredu, kvalitet življenja, razvoj infrastrukture, zaštitu okoliša i povećanje kvaliteta javnih usluga. Usvajanje prostornog plana otvara daljnji razvoj industrijskih zona, infrastrukture i okvir korištenja prirodnih resursa. Nastojat ćemo uspostaviti dovoljan finansijski okvir kako bi ostvarili planove. Možemo čak i prije usvajanja programa rada za narednu godinu, koji čeka uspostavu nove parlamentarne većine u punom kapacitetu, izdvojiti programe podrške industriji, rekonstrukciji putne infrastrukture prevashodno na putu R448, realizacije projekata na magistralnoj cesti, projekte izrade fasada i utopljavanja na javnim objektima i objektima kolektivnog stanovanja u privatnom vlasništvu, izgradnji novih stambenih objekata, regulisanju pitanja kolektivnih smještaja, opremanju policije i škola, izradi projektne dokumentacije za značajne infrastrukturne objekte kao što je projekat cestovnog povezivanja kantona, program stručnog osposobljavanja lica sa VSS, razvoj antikoruptivnih mjera, reformu državne službe, privlačenje investitora, razvoj aktivnosti na uspostavi slobodne zone, projekat obilježavanja 20 godina kantona i niz drugih projekata i aktivnosti naslonjenih na strateška opredjeljenja kantona“, ističe Emir Oković, premijer BPK Goražde.