Nagrada za njegove ideje
13

Emir Kusturica izabran za člana Akademije nauka i umjetnosti RS

FENA
Emir Kusturica
Emir Kusturica
Na svečanoj sjednici Skupštine Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS), danas su u Banjoj Luci izabrani inozemni članovi te institucije među kojima i filmski režiser Emir Kusturica.

Novi članovi su i akademik nauka i umjetnosti Srbije Ljubiša Rakić, predsjednik i potpredsjednik Ukrajinske akademije nauka i umjetnosti Nikolaj Dubina i Filip Govorov.

Emir Kusturica kaže da mu izbor za člana ANURS-a predstavlja veliku čast, zato što je to priznanje "nekome ko je nastavio davno trasirani put kulture i umjetnosti koji je naš narod očuvao kroz vjekove“.

"Ako govorimo o dometima u svim vrstama umjetnosti, možemo da govorimo o kontinuitetu naše kulture i umjetnosti i utoliko ja ovo doživljavam kao nagradu za moju ideju da je moj život posvećen stvaralaštvu, što je segment dugovječne i velike evropske kulture - srpske kulture", dodao je Kusturica.

On kaže da je "u besjedi koju je govorio prilikom inauguracije najvažnije motive iz svog života suprotstavio protoku vremena i dosljednim ljudima koji su principe, kojima su bili privrženi od djetinjstva, zadržali do ovog doba“.

Predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović kaže da su novoizabrani članovi ANURS-a svojim radom "dali značajan doprinos u oblasti nauke i umjetnosti i uticali na afirmaciju Republike Srpske u inostranstvu“.

"Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske do danas ima 15 inozemnih članova, među kojima su najuglednija imena iz SAD, Rusije, Bugarske, Češke, Slovenije. To je veliko bogatstvo za nas i govori o tome da nema nauke u malim ili velikim zemljama, nauke ili ima ili nema, pa bila ona u SAD, Republici Srpskoj ili Kini. Ovdje nauke ima i mi ćemo ići tim putem", rekao je Kuzmanović.