Uprkos zabranama načelnika
769

Emir Hodžić se sjetio žrtava genocida u Prijedoru

Piše: J. Hadžiahmetović
Emir Hodžić danas na glavnom trgu u Prijedoru
Emir Hodžić danas na glavnom trgu u Prijedoru
Iako je načelnik Općine Prijedor Marko Pavić zabranio obilježavanje genocida u tom gradu, Emir Hodžić čiji su otac i brat bili zarobljeni u koncentracionom logoru Omarska, sjetio se žrtava.

Emir je danas na glavnogm gradskom trgu u Prijedoru stajao mirno ispred bijele vreće i sa bijelom trakom oko ruke. Prije toga, spriječen je da uđe u nekadašnji logor Omarska, koji danas pripada firmi ArcelorMittal.

Prijedorskim udruženjima je onemogućeno postavljanje instalacije od 266 bijelih vreća i isto toliko crvenih ruža koju se trebale podsjećati na 266 žena ubijenih u Prijedoru 1992. godine.

Kako je kazao za portal Klix.ba, nije bilo incidenata tokom obilježavanja.

"Bilo je ismijavanja. U jednom trenutku, osjećao sam se poniženo. Pored mene je stao jedan policajac, nakon toga su došla jos druga dvojica i čekali su da vide hoće li doći još ljudi", kaže Emir koji danas živi u New Yorku.

"Ja sam to uradio iz protesta nakon što su zabraniili udruženjima da obilježe genocid u Prijedoru", dodaje naš sagovornik.

Prije odlaska u Ameriku, naš sagovornik dugo godina je živio na Novom Zelandu.

Podsjetimo, u narednih nekoliko mjeseci, osam udruženja iz Prijedora će organizirati aktivnosti kojima će se javnost podsjećati na zločine počinjene prije 20 godina na području opštine Prijedor.

U prijedorskom genocidu je ubijeno 102 djece, 256 žena, ukupno 3.173 civila, 31.000 ljudi je zatočeno u logorima, 53.000 osoba su žrtve progona i deportacije. Sve ovo značilo samo jedno, u samo tri mjeseca je istrebljeno 94 posto jedne nacionalne grupe na tom području.

O genocidu u Prijedoru možete više saznati na zvaničnoj web stranici i Facebook grupi.