Tužilaštvo BiH
0

Emir Hadžipašić sporazumno priznao krivicu za krijumčarenje ljudima

SRNA
Emir Hadžipašić iz Bosanske Krupe sporazumno je priznao krivicu za krijumčarenje ljudima za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH.

Tužilac i odbrana saglasni su da na osnovu sporazuma Sud BiH izrekne optuženom Hadžipašiću kaznu zatvora u rasponu od jedne godine do jedne godine i pet mjeseci, kao i da se optuženom u izrečenu kaznu zatvora uračuna vrijeme provedeno u pritvoru od 4. juna do 26. avgusta 2010. godine.

Optuženi je saglasan da u skladu sa Krivičnim zakonom BiH isplati iznos od 1.000 evra na ime pribavljene imovinske koristi ostvarene izvršenjem krivičnog djela, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.   

Ovim sporazumom optuženi potvrđuje da je upoznat sa sadržajem optužnice, te da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, te se obavezuje da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji mu eventualno odredi Sud BiH. 

Hadžipašić je optužen da je kao pripadnik grupe za organizovani kriminal, sa njemu poznatim drugim licima u periodu od 19. aprila do 3. juna, u namjeri pribavljanja imovinske koristi, učestvovao u organizovanom prebacivanju državljana Albanije u druge države u kojima nemaju odobren boravak ili prijavljeno prebivalište i u kojima oni ne ispunjavaju zakonom propisane uslove za ulazak i boravak. 

Optuženi se ovim sporazumom odriče prava na suđenje i ulaganje žalbe na krivičnu sankciju, koju mu na osnovu ovog sporazuma odredi Sud BiH. 

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.