Kardinal Puljić ostaje u rezidenciji
0

Emini Smajović dodijeljen zamjenski stan na Grbavici

FENA
Rezidencija kardinala Puljića u Sarajevu
Rezidencija kardinala Puljića u Sarajevu
Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela odluku kojom se Emini Smajović dodjeljuje stan u vlasništvo u Sarajevu, Grbavička 121, površine 59,24 kvadratna metra, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Odluka je donesena na osnovu prijedloga da se Vlada Federacije BiH uključi u rješavanje spora između Nadbiskupskog ordinarijata Vrhbosanskog i Emine Smajović o korištenju stana u vlasništvu Nadbiskupije vrhbosanske u ulici Kaptol u Sarajevu.

Primopredaju stana će izvršiti Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

Upisom prava vlasništva u zemljišnu knjigu kod nadležnog suda, Emini Smajović će prestati stanarsko pravo na stanu u ulici Kaptol, broj 7, površine 85,95 metara kvadratnih.

Podsjetimo, Općinski sud u Sarajevu prvobitno je donio odluku da kardinal Vinko Puljić bude deložiran iz rezidencije u Sarajevu 17. novembra i da taj prostor bude dodijeljen porodici Fadila Smajovića, a potom je deložacija odgođena.

Zgrada Vrhbosanske nadbiskupije, u kojoj se nalazi kardinalova rezidencija, izgrađena je 1895. godine i uvijek je bila u vlasništvu Katoličke crkve.

Porodica Fadila Smajovića stan u zgradi u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije dobila je dekretom tadašnjih komunističkih vlasti koje oduzeti prostor nisu nacionalizovale.