BiH
0

Emine Erdogan: Došla sam da s "Majkama Srebrenice i Žepe" podijelim bol i tugu

FENA
"Došla sam ponovno da s "Majkama Srebrenice i Žepe" podijelim njihovu bol i tugu i da im čestitam na njihovoj istrajnosti, jer ih vidim kao velike borce", kazala je Emine Erdogan, supruga premijera Republike Turske, boraveći danas u posjeti Udruženju Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" u Sarajevu.

Tokom te posjete najviše riječi je bilo o procesu ekshumacija masovnih grobnica te obdukciji i identifikaciji žrtava.

"Za hiljadama tijela još tragamo. Tražimo našu djecu, da ih dostojno ukopamo, i tražimo da zločinci odgovaraju za zločine koje su počinili", riječi su dopredsjednice ovog udruženja Kade Hotić.

Ona je naglasila da je od 10.701 osobe za kojom se traga od pada "zaštićene zone" Srebrenica dosad u mezarju u Potočarima ukopana 2.971 žrtva, a da između četiri i pet hiljada ekshumiranih još nije identificirano.

Supruzi turskog premijera je rečeno i da je dosad uhapšen mali broj onih koji su odgovorni za zločine u Srebrenici te da je za 18. juni na Sudu u Haagu zakazan početak dodatnog pojašnjenja za sve strane u postupku po tužbi koju su porodice ubijenih Srebreničana podnijele protiv UN-a i Holandije "zbog nesprječavanja genocida u 'zaštićenoj zoni' Srebrenica jula 1995. godine".

Naglašeno je da je DNA analiza usporena, jer su grobnice prekopavane i tijela žrtava premještana na druge lokacije.

"Srebrenica se nije desila slučajno, nego organizirano, i neko za to mora odgovarati", kazala je predsjednica Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić, izražavajući uvjerenje da će pravda pobijediti.

Emine Erdogan je zaželjela članicama Udruženja da budu uporne, da njihovi glasovi dopru do svjetske javnosti i da pravda pobijedi.

"Naša želja je da tužba koju ste pokrenuli bude što prije realizirana", riječi su supruge turskog premijera.