BiH
317

Emina je sa 13 godina oboljela od dijabetesa, danas druge uči kako da prepoznaju ovu bolest

Klix.ba
Emina Jusupović
Emina Jusupović
U povodu Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u Obrazovno razonodnom centru za mlade Spajalica na Ilidži održano je predavanje na temu "Život sa dijabetesom".

Predavanje je održano učenicama i učenicima Prve osnovne škole Ilidža, Srednje grafičke škole, Četvrte gimnazije, ali i Međunarodne srednje škole iz Sarajeva. Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra, s ciljem informiranja šire javnost koja treba biti svjesna da je vrlo važno dijagnosticirati dijabetes na vrijeme.

Učenicima i učenicama sarajevskih škola predavanje na temu "Život s dijabetesom" održala je Emina Jusupović, učenica završnog razreda Srednje zubotehničke škole iz Sarajeva, kojoj je sa trinaest godina dijagnosticiran dijabetes.

"Jedan od najznačajnijih simptoma dijabetesa jeste učestalo mokrenje, često unošenje tečnosti, suho grlo zatim povećana potreba za hranom. Iako dijabetičari mnogo jedu na samom početku oni istom brzinom gube tjelesnu masu. Žene su Ugrožene čestim vaginalnim infekcijama dok se simptomi kod muškaraca mogu izraziti kroz poremećenu spolnu funkciju. Dijabetičari često osjećaju drhtavicu u organizmu ili u narodu poznato 'treperenje', te sporije zarastanje rana to su neki od osnovnih simptoma dijabetesa na koje trebamo obratiti pažnju", istakla je tokom svoj predavanja Emina Jusupović

Dijabetes je stanje u kojem dolazi do poremećaja sa kontroliranjem nivoa glukoze (šećera) u krvi i zbog toga se ova bolest naziva i šećernom bolešću. Javlja se kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada proizvedeni inzulin ne djeluje kako treba. To dovodi do povećanog nivoa glukoze u krvi i dijabetesa.

"Sjećam se samog početka, naglo sam gubila kilograme i unosila sam mnogo više tečnosti nego što je bilo uobičajeno. Mama me je pitala da li sam dobro, moj odgovor je bio pozitivan jer ni sama nisam znala šta se dešava u mom organizmu. U školi su me nastavnici zaustavljali i pitali zašto sam pospana a neki su isticali kako djelujem umorno. Prvo primanje inzulina je bilo izuzetno teško, roditelji mi nisu znali objasniti na koji način aplicirati terapiju ali se s vremenom čovjek na sve navikne", rekla je Jusupović.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa ove godine je obilježen predavanjem o tretiranju dijabetesa kod mladih te edukacijom o dijabetesu kako bi se mladima pomoglo da bolje razumiju simptome dijabetesa te da znaju kako se nositi sa ovim stanjem s kojim se bori značajan broj stanovnika Bosne i Hercegovine.

"Ono što je najvažnije jeste da dijabetes prihvatimo kao najboljeg prijatelja, često sam govorila prijateljicama dok sam nosila inzulin u torbi kako doslovno svoj život nosim u rukama. Danas kada imam i pumpicu koja regulira šećer u krvi doslovno kažem kako svoj život nosim u džepu", naglasila je Jusupović.

Tokom predavanja je naglašeno kako postoje i nove metode u liječenju dijabetesa te da inzulin nije jedini lijek. Moderna nauka i medicina uvodi i nove oralne lijekove te su načini liječenja drugačiji. Posebno je naglašeno kako šećerna bolest (dijabetes) ima trend rasta u cijelom svijetu pa i kod nas predstavlja zdravstveni ali i ekonomski problem koji ugrožava sve veći broj stanovnika BiH kojima na vrijeme dijabetes nije otkriven.