Negativa(c) dana
0

Emil Vlajki, Hrvat po mjeri drugog entiteta

Sarajevo-x.com
Nekadašnji profesor Fakulteta političkih nauka i potpredsjednik Republike Srpske, politički velikosrbin koji je izabran da zastupa interese Hrvata u ovom entitetu, smatra kako je vrijeme da se organizira referendum. Ali ne onaj kojim Dodik prijeti već četiri godine, o otcjepljenju Republike Srpske, nego na državnom nivou, o trećem entitetu.

Tako Vlajki, već u prvim danima svoga ikebanisanja u Banskim dvorima, pokazuje kako misli štititi interese hrvatskoga naroda: tako što će inzistirati na podjeli Federacije BiH na dvije nacionalne teritorije, čime bi se zaokružio antievropski trend legitimizacije ratom stečenih teritorija.

Na Vlajkijevu žalost, to se neće desiti, jer zaokruživanje ne bi bio kraj procesa na Balkanu, nego otvaranje novog kruga sukoba u kojem bi, između ostalih, stradali i Hrvati diljem Bosne, a i Hercegovine. Znaju to i strani diplomate i neostrašćeni političari, i analitičari, i svi koji državi žele dobro i budućnost u Evropskoj uniji i NATO-u.

Vlajkiju znanje, obraz i logika ne spriječavaju da ipak poruči kako je “došlo vrijeme da se razmisli o raspisivanju referenduma na nivou Bosne i Hercegovine da bi se građani ove zemlje načelno izjasnili o uspostavi trećeg entiteta ili federalne jedinice hrvatskog naroda”.

Možda sa ruba pameti treba poslušati Vlajkija i postaviti građanima sljedeće pitanje Jeste li za to da se uspostavi treći entitet ili ste za to da se rasformiraju entiteti i napravi regionalizacija države po geografskom, historijskom, ekonomskom principu, uvažavajući činjenicu da svaka od regionalnih cjelina bi trebala poštovati i etnički princip u smislu da svaka regionalna jedinica bude multietničkog karaktera?

Ubijeđeni smo na koju bi stranu prevagnuo odgovor, pa čak uz solidan procenat etničke političke opcije koju zagovara Vlajki. Velikosrpske.