BiH
0

Emil Vlajki: BiH je monstrum-država s đavoljim trojstvom

SRNA
Emil Vlajki
Emil Vlajki
Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki ocijenio je danas da je BiH stvorena u procesu razbijanja Jugoslavije kao monstrum-država, čija je osnova "đavolje trojstvo" - sprega dijela političkih elita, mafije i pojedinaca iz protektoratske međunarodne zajednice.

Vlajki je naveo da je razbijanjem Jugoslavije i prestankom ratova stvoreno niz državica sa izrazito nacional-šovinističkim strukturama, u kojima je u privrednom smislu provođena zapadna neokolonijalna politika, dok su u BiH, pod maskom odbrane nacionalnih interesa, stvorene čvrste banditske strukture čije je osnovno djelovanje pljačka vlastite zemlje i naroda, te korupcija.

"Ovaj đavolji sistem bio je toliko uspješan da je čitava populacija u BiH postala patološka, gdje se korupcija, pljačka, te siva i crna ekonomija smatraju normalnim i poželjnim načinom života", ocijenio je Vlajki na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Prema njegovim rječima, u pljački zemlje i naroda u BiH učestvuju sve strukture postojećeg establišmenta - od parlamentarne, izvršne i sudske vlasti.

Potpredsjednik RS naglasio je da je oblik vladavine u BiH neofeudalni, gdje "politički bogovi-feudalci", uz pomoć represivnih aparata države, vladaju ekonomijom koja time postaje neefikasna i pljačkaška.

Osvrćući se na Republiku Srpsku, Vlajki je naveo da je jedan od klasičnih vidova pljačkanja RS u privatizaciji bilo kupovanje državnog kapitala starom deviznom štednjom, te da je u RS stvorena i jedna nova vrsta devijanata - stečajna mafija.

Vlajki je naveo da jedan stečajni upravnik vodi postupak u desetak preduzeća, da su troškovi naknada učesnicima znatni, a da najviše profitiraju uprvao - stečajni upravnici.

On je istakao da se naplati tek 21 posto od ukupnih potraživanja priznatih tokom postupka, koji iznose 84 posto.

"Ovo stanje moralne bijede u kojoj se nalazi naš politički sistem, gdje se opozicija i pozicija svakodnevno međusobno optužuju za kojekakve kriminalne radnje rezultat je patološkog, feudalnog, razbojničkog sistema sa primjesom prvobitnog, divljeg kapitalizma", ocijenio je Vlajki.

On je istakao da su potrebne korjenite izmjene sistema gdje će ekonomija biti gospodar, a politike sluga, naglasivši da bi se to moglo provesti samo uništavanjem ili prevazilaženjem političko-mafijaške podloge sadašnjih odnosa.

Vlajki je ponovio da je za djelimično ozdravljenje potrebno napraviti tehničku, koncentracionu vladu ujedinjene opozicije i pozicije.

On smatra da bi trebalo da se sastanu najviđeniji poslovni ljudi iz zemlje i inostranstva sa solidnim kapitalom i da u saradnji sa Vladom RS odobre dugoročan zajam od najmanje milijardu KM kako bi početak radikalne društvene reforme prošao bezbolno.

"Ako to već ne ide, sadašnja vlast bi trebalo da pozove sve one koji su se od Dejtona do danas volšebno obogatili i da ih ubijedi na svaki način da svojim kapitalom pomognu Republici Srpskoj, uz adekvatan program privrednog razvoja", predlaže Vlajki.

On tvrdi da postoje čvrste indikacije da će se nešto slično, represivno, pokušati na proljeće naredne godine, te upozorava vlasti da će do tada biti kasno za bilo šta ozbiljnije i da će se to shvatiti kao predizborni manevar.