BiH
34

Emdžad Galijašević: Nije tačno da neko prodaje rijeku Unu

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Za 23. juli je zakazana sjednica Gradskog vijeća Bihaća, a kako je za Klix.ba kazao gradonačelnik Bihaća, Emdžad Galijašević na sjednici će najvjerovatnije biti zatraženo da se odluka o saglasnosti za pokretanje dodjele koncesije za izgradnju hidroelektrane na lokalitetu Martin Brod i Dobrenica na rijeci Uni stavi van snage.

"Očekujem da će odluka biti stavljena van snage. Tu ne bi trebalo biti problema. Mislim da se prevelika medijska hajka digla oko izgradnje ove hidrocentrale na Uni", rekao je Galijašević.

Dodao je da nema prostora za preveliko politiziranje s obzirom da sve što se htjelo uraditi urađeno je na traženje Vlade Unsko-sanskog kantona koja se bavi koncesijama i pitanjima prirodnih resurse.

"Mi se ubismo pričom da smo bogati prirodnim resursim. Bogati smo, a nemamo ozbiljne firme namještaja. Bogati vodama, a nemamo hidropotencijala kao što nemamo ni ozbiljnog turizma. Isto tako bogati rudama, a nemamo ozbiljnog rudnika", kazao je Galijašević.

Gradonačelnik Bihaća ističe da je Vlada USK nadležna za raspisivanje javnog poziva, koncesiju i eventualni odabir ulagača.

"Nije ovo prva hidrocentrala na Uni. Postoji i hidrocentrala Una Kostela u koju će Elektroprivreda ulagati 27 miliona KM da bi dobila jači kapacitet", dodaje Galijašević.

Galijašević je rekao da niko nije imao namjeru da radi bilo šta protiv interesa građana, te da je grad Bihać samo pokrenuo inicijativu s obzirom da nema nikakvog utjecaja na koncesiju, a ni na okolinsku dozvolu.

"Nije tačno da neko prodaje rijeku Unu. Niti šta prodajemo, a niti se prirodno bogatstvo može prodati", poručio je Galijašević.

Dodao je da stavljanje van snage odluke ne predstavlja nešto značajno jer grad jedna centrala ne može izvući iz problema.

"Ipak to treba da otvori priču o tome šta mi to želimo od hidropotencijala i turizma. Potrebno je analizirati šta mi to sve imamo i šta želimo da radimo s tim", istakao je Galijašević.

On smatra da, s obzirom na polemiku građana, Gradsko vijeće treba odluku o saglasnosti za pokretanje dodjele koncesije za izgradnju hidroelektrane na lokalitetu Martin Brod i Dobrenica na rijeci Uni staviti van snage.

"Ako je to jedini problem u gradu Bihaću i Unsko - sanskom kantonu, onda u tom pravcu ne treba sada ići", istakao je Galijašević.

Na pitanje zbog čega se problem oko izgradnje hidrocentrale na Uni politizira Galijašević je odgovorio pitanjem.

"Ovdje se od svega pravi politički problem. Ja Vas pitam zašto smo mi zadnji kanton u svemu? Iza nas je jedino Kanton 10. Zašto mi imamo gotovo pedeset posto nezaposlenih stanovnika? Zašto nemamo nikakvih investicija? Zašto nemamo brze ceste do Sarajeva? Jednostavno oko svega se pravi politički problem. U istom tom Nacionalnom parku imamo rudnik gipsa. Hoćemo li prestati istraživati ili vidjeti šta se tu može uraditi", pitao je Galijašević.

Dodao je da država mora sama sa sobom rasčistiti šta to u principu želi.

"Najviše bih volio da ima snaga u federalnom ministarstvu pa da nam godišnje ubrizga dvadeset miliona maraka i da mi u punom kapacitetu pokušamo razviti turizam. Ali ako vi imate godišnje dva ili tri voza prema Martin Brodu i ako vam turisti iz Hrvatske čekaju na graničnom prijelazu satima da bi mogli ući u BiH, ako vam iz Sarajeva do Bihaća treba pet sati, to je druga priča", kazao je Galijašević.

On je istakao da se Bihać snabdijeva i strujom iz entiteta Republika Srpska.