Ratni zločin
0

Elvir Jakupović sporazumno priznao krivicu

SRNA
Elvir Jakupović, koji se tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u opštini Travnik 1993. godine, potpisao je sporazum o priznanju krivice kako je opisan u optužnici Tužilaštva BiH od 9. juna 2010. godine. U saopštenju Tužilaštva BiH navodi se da je Jakupović, rođen 29. marta 1976. godine, tereti da je u junu 1993. godine, u mjestu Slimena, opština Travnik, došao u objekat u kojem su bili zatvoreni ratni zarobljenici, pa pucajući iz vatrenog oružja, ubio jednog zarobljenog pripadnika HVO-a.

Jakupović je zaključio sa tužiocem Posebnog odsjeka za ratne zločine Tužilaštva BiH sporazum o priznanju krivice za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, pa je u skladu sa sporazumom tužilac saglasan da Sud BiH na osnovu navedenog sporazuma, optuženom izrekne kaznu zatvora u rasponu od pet do šest godina.

Prilikom odmjeravanja raspona kazne za optuženog, Tužilaštvo BiH imalo je u vidu da je optuženi u vrijeme učinjenja krivičnog djela bio maloljetan, pa je zbog toga predložen ovakav raspon kazne.

Optuženi Jakupović sklapanjem sporazuma u potpunosti priznaje izvršenje krivičnog djela navedenog u optužnici, pa se potpisivanjem sporazuma odriče prava na suđenje i žalbu na presudu koju mu izrekne Sud BiH.

Optuženi se obavezao da će, nakon što Sud prihvati izjavu o priznanju krivice, a prije izricanja kazne, lično dati izjavu kojom će iskazati pokajanje za krivično djelo koje je učinio.

Potpisujući ovaj Sporazum optuženi Jakupović Elvir potvrđuje da troškove krivičnog postupka može snositi sam ukoliko ga Sud na to obaveže, kao i da je upoznat o svim mogućim posljedicama, uključujući i one vezane za imovinskopravne zahtjeve. 

Optuženi Elvir Jakupović potvrđuje da je izjavu o priznanju krivice dao dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, nakon što je upoznat sa sadržajem Sporazuma  koji je  proslijeđen Sudu BiH.